Odżywianie i tryb życia kobiety w ciąży jest zagadnieniem ważnym, ale często też problematycznym. Na temat tego, co można, a czego nie powinno się jeść, czy stosować w ciąży, jest wiele mitów i wytycznych, dlatego warto przyjrzeć się temu bliżej, aby dbać o swój organizm i właściwy rozwój dziecka.

KATARZYNAPIWECKA.PL
KATARZYNAPIWECKA.PL

Papierosy
Palenie jest zdecydowanie zabronione kobietom w ciąży! Paląca mama nie dostarcza dziecku wystarczającej ilości tlenu, naraża płód na kontakt ze szkodliwymi substancjami, dziecko jest bardziej podatne na choroby, może gorzej się rozwijać. Ciąża jest więc największą motywacją do rzucenia palenia!

Słodycze
Kochają je wszyscy, niestety – mają mało wartości odżywczych i puste kalorie. Zdecydowanie należy unikać ciastek produkowanych fabrycznie – zawierają niezdrowe tłuszcze, izomery trans kwasów tłuszczowych, które mogą zakłócić prawidłowy rozwój płodu. Zalecane jest ograniczenie lub wyeliminowanie z diety słodzików obecnych między innymi w produktach typu „light”. Doskonałą alternatywą okażą się za to owoce (również suszone), które nie tylko są źródłem cukrów, ale zaopatrują też organizm w niezbędne witaminy.

Stosowanie leków w ciąży
Prawie każda przyszła mama stawia sobie pytanie, czy może bezpiecznie stosować leki. Kobieta ciężarna nigdy nie powinna leczyć się samodzielnie, nawet jeżeli problem wydaje się błahy. Częsta przypadłość dotykająca kobiety spodziewające się dziecka to hemoroidy, których główną przyczyną są zaparcia oraz ucisk macicy na żyły jamy brzusznej, w tym na największą z nich – żyłę główną dolną. Niektóre leki stosowane w terapii żylaków odbytu są przeciwwskazane w okresie ciąży, dlatego przyszła mama przed zastosowaniem preparatu powinna zawsze zasięgnąć rady lekarza lub farmaceuty. Należy unikać czopków zawierających wyciąg z pokrzyku oraz żarnowca miotlastego. Szczególną ostrożność powinno zachować się w pierwszym trymestrze ciąży, kiedy zachodzi proces organogenezy i intensywnego rozwoju dziecka. Na rynku farmaceutycznym można jednak nabyć łagodne, bezpieczne preparaty kojące stan zapalny, pieczenie i świąd związane z hemoroidami (np. czopki z ekstraktem z nagietka lekarskiego oraz delikatne, łagodzące preparaty w formie maści).
mgr farm. Katarzyna Pietruszka, Farmina, www.farmina.pl

Alkohole
Zacznijmy od rzeczy najbardziej oczywistych, ale wzbudzających najwięcej kontrowersji. Kobieta w ciąży nie powinna pić żadnego alkoholu! Nie warto wierzyć w mit, że „jedna lampka wina nie zaszkodzi”. Częste spożywanie alkoholu może spowodować u dziecka tak zwany płodowy zespół alkoholowy, a więc nieprawidłowy rozwój mózgu oraz serca, niską masę ciała, czy opóźnienie rozwoju. Natomiast nawet małe dawki alkoholu mogą spowodować upośledzenie funkcjonowania układu nerwowego.

Sery pleśniowe
Z tego rarytasu też lepiej zrezygnować na czas ciąży. Sery pleśniowe produkowane z mleka niepasteryzowanego mogą wywoływać listeriozę, chorobę bakteryjną groźną dla kobiety w ciąży. Efektem listeriozy może być przedwczesny poród, infekcje u płodu uszkadzające płuca, mózg oraz skórę.

Kawa i napoje kofeinowe
W ciąży kawa jest dozwolona dla kobiet zdrowych i bez problemów z nadciśnieniem. Najlepiej pić kawę z umiarem, maksymalnie 1–2 razy na tydzień. Kawa jednak wypłukuje z organizmu magnez, witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, potas, cynk, a więc organizm sporo traci na tej przyjemności. Jak wykazują badania, częste picie kawy w czasie ciąży może prowadzić do przedwczesnego porodu. Lepiej więc ograniczać do minimum wszystkie napoje kofeinowe, także colę. Herbata, podobnie jak kawa, nie ma dobrego wpływu na organizm ciężarnej, dlatego należy ograniczyć jej picie. Spożycie więcej niż dwóch szklanek mocnej herbaty może być niebezpieczne ze względu na substancje, które mogą hamować prawidłowy rozwój płodu. Oczywiście, dwie filiżanki słabej herbaty bądź herbaty, owocowej dziennie nie zaszkodzą.

Ryby i owoce morza
Warto je spożywać ze względu na dużą zawartość związków mineralnych oraz kwasów omega-3, które są niezbędne w tworzeniu układu nerwowego dziecka. Należy jednak pamiętać o rozwadze i nie spożywać owoców morza na surowo.

Środki przeciwbólowe
W ciąży najlepiej ograniczać środki przeciwbólowe do minimum. W razie silnego bólu można sięgnąć po paracetamol. Należy natomiast unikać niesterydowych leków przeciwzapalnych, np. ibuprofenu, czy ketoprofenu oraz złożonych środków stosowanych w infekcjach górnych dróg oddechowych. W miarę możliwości próbuj przezwyciężyć ból, wykorzystując techniki relaksacyjne, staraj się dużo przebywać na świeżym powietrzu, zdrowo się odżywiaj, ogranicz stres, odpowiednio nawadniaj organizm – staraj się wypijać minimum 1,5 litra wody dziennie. Zdrowy tryb życia nie tylko pozytywnie wpłynie na ciebie i dziecko, lecz także sprawi, że rzadziej będziesz odczuwać rozmaite bóle.

Konsultacja: dr n. med. Tadeusz Oleszczuk, ginekolog-położnik, www.tadeuszoleszczuk.pl

Share Button