„Gotuj zdrowo dla całej rodziny” Jamiego Olivera to pozycja, którą trudno ominąć, szczególnie jeśli chcemy, aby nasze posiłki były zdrowe i pełnowartościowe, a także smaczne niczym kebab lub zapiekanka, a tym samym nie wymagały od nas dużo czasu spędzonego w kuchni.

Jamie Oliber przygotował książkę „Gotuj zdrowo dla całej rodziny” po to, by dania które jedzą wszyscy, starsi, dużo starsi i najmłodsi, nie tylko wszystkim smakowały, ale także były zdrowe, a o to przecież najtrudniej, jeśli próbuje się trafić w gust wszystkich członków rodziny. Dlatego też książka kucharska znanego brytyjskiego pogromcy fast foodów składa się z całej palety dań zarezerwowanych na śniadania, przekąski i obiady, sałatki, zapiekanki, zupy i makarony. A wszystko to na 273 stronach. Każdy z przepisów jest wzbogacony rozpiską, która zawiera listę zakupów, ilość porcji i czas przygotowania. Ten nie zawsze jest osiągalny. Możemy jednak sądzić, że Jamie podał czas potrzebny na wykonanie dania bez wliczania w to czasu na przeczytanie instrukcji, chwili namysłu, a może nawet krzątaniny w poszukiwaniu odpowiedniego naczynia itp. Z nabraniem wprawy przyrządzenie dania będzie coraz krótsze.

Patenty jak od mamy

Pod każdym przepisem jest podana tabela z wartością energetyczną – kalorycznością i inne potrzebne informacje, na które zwraca się uwagę, szczególnie jeśli świadomie wybiera się dania dla całej rodziny. Są to chociażby zawartość tłuszczy, białka, węglowodanów, cukrów, soli i błonnika. Przy niektórych przepisach jest też podpowiedź, co jeszcze można zrobić z daniem. Są podane wersje wegetariańskie, propozycje zamiany niektórych składników na inne, sposób przechowywania, mrożenie itp. Krótko mówiąc, patenty których dowiedzieć możemy się jedynie od gotujących mam lub babć.

Wszystkie potrawy, które można podawać na obiad lub kolację, w książce Olivera nie przekraczają 600 kalorii, a każda zawiera minimum 2 porcje warzyw lub owoców, co powoduje, że nawet osoby dbające o dobrą kondycję mogą bez wahania sięgać po wszystkie przepisy brytyjskiego kucharza. Ulubione dania – często klasyczne – zostały ugotowane przez Jamiego, przetestowane i zmodyfikowane tak, aby zachowały swój niepowtarzalny smak, a zyskały nowe – zdrowe oblicze. I to jest też ważne, że składniki są z reguły dostępne w sklepach, więc spokojnie można wybierać w przepisach bez zastanawiania się – „A gdzie ja to kupię?”

Konsultacje z ekspertami

Druga część książki „Gotuj zdrowo dla całej rodziny” to rozdział zatytułowany „Zdrowie i zadowolenie”. Zawiera on porady dotyczące właściwych porcji i zbilansowania posiłków, a także praktyczne wskazówki żywieniowe konsultowane z głównymi brytyjskimi ekspertami, w tym dotyczące nawodnienia, życia, zdrowia jelit, cukru i błonnika. Są też patenty na niejadków. Jak sobie radzić z dziećmi, które nie chcą nawet spróbować potrawy, a już są przekonane, że jej nie lubią. Sprytne sztuczki i pomysły, m.in. jak zaangażować je we wspólne gotowanie z pewnością pomogą uporać się z tym problemem.

Ważną częścią książki Olivera są z pewnością autorskie zdjęcia kucharza. Jak sam pisze we wstępie – „Dzięki temu mogłem z bliska przyglądać się potrawom, trafniej dobierać składniki oraz metody przygotowania i osiągnąć jak najlepsze rezultaty”. Czytelnik dzięki temu może zobaczyć, jak realnie wygląda potrawa i łatwiej mu ocenić rezultaty własnej pracy.

„Gotuj zdrowo dla całej rodziny” Jamiego Olivera zostało wydane nakładem wydawnictwa Insignis.

Share Button