Dieta kobiet w ciąży to temat o którym prawdopodobnie powiedziano i napisano już wszystko. W dżungli porad i sugestii warto pamiętać o tym, co najważniejsze – każda kobieta jest inna i każda ma inne potrzeby. Tak jak we wszystkim, tak i w diecie należy zachować przede wszystkim umiar i zdrowy rozsądek. Zbilansowana dieta kobiety ciężarnej nie różni się znacząco od każdej innej diety, która opiera się na tzw. dobrych nawykach żywieniowych. O tym jak prawidłowo odżywiać się w czasie ciąży radzi położna Martyna Mączka, Ambasadorka kampanii „Położna na medal”.

Mat.Heima PRW trakcie ciąży nieznacznie zmienia się zapotrzebowanie kaloryczne względem okresu poprzedzającego ciążę. Pierwszy trymestr pozostaje bez zmian pod względem zapotrzebowania kalorycznego, natomiast w drugim trymestrze wzrasta ono średnio ok. 300 kcal. Ostatnie 3 miesiące ciąży to wzrost zapotrzebowania kalorycznego o 450 kcal. W praktyce organizm kobiety ciężarnej działa jak bardzo mądry i uregulowany mechanizm – chcąc uzupełnić niedobory wyraźnie sygnalizuje czego mu najbardziej brakuje. Stąd często spotykane tzw. smaki ciężarnej czy też zachcianki. Najczęściej przyszłe mamy jedzą wtedy pokarmy, na które normalnie nie miałyby ochoty. O ile nie są to niezdrowe przekąski i pokarmy mocno przetworzone to można spożywać je z przyjemnością.
W zbilansowanym odżywaniu nie należy martwić się o dodatkową suplementacje. Warto jednak zwracać uwagę na stopień różnicowania i obecność pełnowartościowych produktów w codziennym menu. Dla profilaktyki zaleca się uzupełnianie diety o kwas foliowy – suplementacja już przed ciążą – jod i kwasy DHA. Warto skonsultować konieczność takiej suplementacji i jednocześnie unikać preparatów złożonych tzw. kompleksów witamin.
Prawidłowy jadłospis musi zawierać produkty wszystkich grup, a więc produkty zbożowe (najlepiej pełnoziarniste), warzywa i owoce, produkty mleczne, mięso (chude, gdyż unikamy tłuszczu zwierzęcego), ryby, jaja i tłuszcze roślinne. To, co najlepiej omijać to fast foody, słodycze, przekąski i żywność mocno przetworzona, zawierają niezdrowe tłuszcze, zbędny cukier oraz sól.
Istotne w zdrowej diecie jest picie wody przy jednoczesnym unikaniu napojów gazowanych.
mat. Heima PRW zależności od tego jaką mamy porę roku warto oprzeć swoje menu żywienie na produktach sezonowych. Wiosna i lato są doskonałym czasem na przyrządzanie koktajli owocowych i warzywnych. Można je połączyć z nasionami, orzechami czy też płatkami lub kefirem. Wtedy będą stanowić pełnowartościowy posiłek. Bazą dla soków może być jarmuż lub seler naciowy, które doskonale wypływają na organizm. Uzupełnić możemy go płatkami owsianymi, orkiszowymi, nasionami chia lub innymi, które przypadną nam do smaku. Najlepiej używać produktów krajowych, gdyż do nich przystosowany jest nasz organizm.
Często powtarzam swoim pacjentkom i podopiecznym, że nasz brak dyscypliny żywieniowej odczuwa także nienarodzone maleństwo. Nawyki żywieniowe z okresu ciąży przekładają się bezpośrednio na nawyki żywieniowe naszego dziecka. Warto swoim odżywianiem wpłynąć na prawidłowy rozwój naszego maleństwa oraz zapewnić mu energiczny start.

Share Button