Capricare to mleko następne dla niemowląt powyżej 6. miesiąca życia oparte na pełnym mleku kozim. Całość jego produkcji odbywa się w Nowej Zelandii, nieprzerwanie od 1984 roku. Mleko dostępne jest już w ponad 30 państwach na świecie, a teraz wchodzi także na rynek Polski. Capricare to naturalna alternatywa dla mleka modyfikowanego na bazie mleka krowiego.

Odpowiednie żywienie dziecka w pierwszych latach życia jest kluczowe dla jego ogólnego rozwoju. Nie ma wątpliwości, że karmienie niemowlaka piersią jest najlepszym sposobem na dostarczenie mu wszystkich potrzebnych substancji odżywczych. Niestety nie zawsze jest ono możliwe lub z różnych powodów istnieje konieczność jego przerwania lub dokarmiania dziecka. Dlatego po okresie pierwszych 6 miesięcy życia maluszka, kobiety często zastanawiają się, jakie mleko następne wybrać. Większość dostępnych mlek modyfikowanych jest produkowana na bazie mleka krowiego. Warto jednak zastanowić się, czy lepszą alternatywą dla wysoko przetworzonego mleka krowiego nie będzie mleko kozie.

Naturalna alternatywa

Firma Dairy Goat Co-operative to spółdzielnia mleczarska, która powstała w 1984 roku przez połączenie sił farmerów z Nowej Zelandii, specjalizujących się w produkcji mleka koziego. Spółka jako pierwsza na świecie opracowała mieszankę dla niemowląt na bazie mleka koziego. To także pierwsza i jedyna firma, który przebadała swoją mieszankę w badaniach klinicznych.
Wszystkie etapy produkcji mleka Capricare odbywają się w Nowej Zelandii. Począwszy od hodowli kóz, aż po pakowanie i dystrybucję. Dzięki temu proces produkcji jest uproszczony i znacznie bezpieczniejszy.

Od trawy do gotowego produktu

packshot_capriacare_2-1Produkcja mleka Capricare rozpoczyna się od… trawy, która w Nowej Zelandii rośnie 10 miesięcy w roku. Kozy dostają także dodatki do paszy, takie jak: kukurydza, jęczmień i owies. Mieszkają w ciepłych, dobrze wentylowanych zagrodach.

Capricare jest w znacznie mniejszym stopniu przetworzone niż tradycyjne mleko modyfikowane. Składa się na nie jedynie pełne mleko kozie oraz istotne składniki uzupełniające, potrzebne do prawidłowego odżywiania dziecka (np. laktoza, niektóre składniki mineralne i witaminy, egzogenne kwasy tłuszczowe). Z kolei produkcja mleka modyfikowanego na bazie mleka krowiego jest o wiele bardziej złożona – do gotowego produktu trafia bowiem oddzielona w procesie produkcji sera, a następnie oczyszczona serwatka oraz odtłuszczone mleko.

Nieskomplikowany proces tworzenia mleka Capricare pozwala na zachowanie wszystkich walorów pełnego mleka koziego, składników bioaktywnych oraz tłuszczów z mleka. Dodatkowo cały proces odbywa się w jednym zakładzie, co pozwala na zwiększenie bezpieczeństwa produkcji.

Warto także wspomnieć, że za mlekiem kozim przemawia już sam proces jego wydzielania. Jest on bowiem bardzo zbliżony do procesu wydzielania mleka ludzkiego. Obydwa w głównym stopniu wytwarzane są przez gruczoły apokrynowe, natomiast mleko krowie produkowane jest wyłącznie przez gruczoły merokrynowe. Dzięki temu mleko kozie posiada więcej składników bioaktywnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka.

Dlaczego mleko kozie?

Kazeina jest najważniejszym białkiem mleka. Jednak jej skład rożni się w przypadku mleka krowiego i koziego. Kazeina z mleka koziego jest bardziej podobna do tej, która znajduje się w mleku człowieka. W porównaniu do mleka krowiego, posiada niższy poziom czynników odpowiedzialnych za powstawanie alergii. Dodatkowo mleko kozie tworzy w żołądku o wiele delikatniejszy skrzep kazeinowy, dzięki czemu jest szybciej i łatwiej trawione. W praktyce pozwala to uniknąć dolegliwości układu pokarmowego dziecka. Posiada również więcej tłuszczy z mleka niż tradycyjne mieszanki dostępne na rynku, a przede wszystkim jest bogatsze w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są zdecydowanie lepiej wchłaniane.

Capricare to gwarancja właściwego odżywiania dziecka, co najważniejsze produktem znacznie mniej przetworzonym. Mleko kozie naturalnie zawiera bowiem wiele składników, które zostają sztucznie dodawane do innych mlek modyfikowanych. Dodatkowo charakteryzuje się lepszym smakiem, jest więc doskonałe dla maluchów, które niechętnie piją tradycyjne mieszanki. Należy jednak pamiętać, że mleko kozie nie jest alternatywą dla dzieci, które mają alergię na białko mleka krowiego. Warto jednak rozważyć rozpoczęcie karmienia sztucznego właśnie od modyfikowanego mleka koziego, aby zminimalizować ryzyko jej wystąpienia. Posiada ono bowiem mniej alergizujących składników. Według badań nawet 20% dzieci z alergią na białko mleka krowiego, może nie być uczulone na mieszankę z mlekiem kozim.

Więcej informacji na temat marki Capricare, znaleźć można na stronie www.capricare.pl

Share Button