Czy wiesz, że prawie 60% dzieci w wieku 12 miesięcy zbyt wcześnie otrzymuje żywność, która nie jest przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci. Żywność podawana niemowlętom i małym dzieciom powinna być prawidłowo zbilansowana oraz bezpieczna. Kolorowe opakowania czy rysunki nie świadczą o tym, że produkt jest odpowiedni dla niemowląt i małych dzieci. Polecane produkty to te, zawierające wskazanie wieku, od jakiego można podawać je najmłodszym – taka żywność spełnia restrykcyjne normy i odpowiada potrzebom rozwijającego się organizmu.

Czy wiesz, że?

• W kwietniu dostawcy BoboVita zbierają szpinak. Ta roślina, podobnie jak inne warzywa liściaste, jest podatna na gromadzenie w sobie azotanów z gleby. Poziom tych substancji w szpinaku zawartym w posiłkach dla niemowląt i dzieci do 3. roku życia musi być nawet 3 razy niższy niż w przypadku szpinaku ogólnodostępnego! Właśnie dlatego pola, na których jest uprawiany szpinak BoboVita, są starannie wybierane i przygotowywane, a pora jego zbioru określana ze względu na najniższe w tym czasie stężenie azotanów w glebie!

• Na wielu naszych polach nadchodzi czas siewu innych roślin uprawnych. Na przykład pod koniec kwietnia wysiewa się ryż. Ryż wykorzystywany w posiłkach BoboVita pochodzi wyłącznie z Europy – jego uprawy znajdują się w Portugalii, Hiszpanii, Włoszech i na południu Francji, w deltach rzek, których woda może być wykorzystania do odpowiedniego nawodnienia pola.

W jaki sposób są kontrolowane uprawy dostawców warzyw BoboVita?

1. Wybór odpowiedniego pola (badanie gleby pod kątem zawartości mikroelementów a, jeśli to konieczne – pod kątem szkodliwych substancji), dobór odpowiednich odmian warzyw.
2. Rejestrowanie każdego działania na polu od siewu do zbioru.
3. Regularna komunikacja i kontrole Działu Jakości i Rozwoju Dostawców NUTRICIA.
4. Badania próbek warzyw pod względem obowiązujących je norm – nawet ponad 600 testów jakości wykonanych dla warzyw pochodzących z każdego pola!
5. Dostarczenie do fabryki wyłącznie warzyw spełniających restrykcyjne normy – normy dla warzyw wykorzystywanych w posiłkach BoboVita są nawet 5000 razy bardziej restrykcyjne w porównaniu z warzywami ogólnodostępnymi*.
* Żywność dla niemowląt i małych dzieci spełnia specjalne normy jakościowe, wynikające z przepisów prawa europejskiego i krajowego. Normy te są o wiele bardziej restrykcyjne w porównaniu z żywnością ogólnego przeznaczenia.

Liczba marca

Prawie 60% dzieci w wieku 12 miesięcy zbyt wcześnie otrzymuje żywność, która nie jest przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci*.
* Badanie Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia niemowląt w wieku 6 i 12 miesięcy w populacji polskiej, zrealizowane przez Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” we współpracy z Fundacją NUTRICIA w 2011 roku.

Ekspert radzi

Ewa Wroblewska foto1000 pierwszych dni życia jest bardzo ważnym okresem dla rozwoju i zdrowia malucha – mama troszczy się o niego, również poprzez żywienie. Kiedy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży, dba o swoją dietę. Po narodzinach jej mleko jest najlepszym pokarmem dla niemowlęcia. Na etapie rozszerzania diety dziecka mama chce kontynuować tę ochronę i podawać mu odpowiednią żywność. Należy pamiętać, że niemowlę to nie mały dorosły – jego organizm w tym okresie bardzo intensywnie się rozwija, a wymagania żywieniowe są inne niż potrzeby dorosłych, dlatego potrzebuje ono specjalnej diety. Żywność podawana niemowlętom i małym dzieciom powinna być prawidłowo zbilansowana oraz bezpieczna. Kolorowe opakowania czy rysunki nie świadczą o tym, że produkt jest odpowiedni dla niemowląt i małych dzieci. Polecane produkty to te, zawierające wskazanie wieku, od jakiego można podawać je najmłodszym – taka żywność spełnia restrykcyjne normy i odpowiada potrzebom rozwijającego się organizmu – twierdzi Ewa Wróblewska, specjalista ds. żywienia BoboVita. BoboVita zapewnia optymalne warunki dla swoich upraw i hodowli – 100% warzyw, 90% owoców i 100% zbóż BoboVita jest pozyskiwanych z Europy.

 

Share Button