Szakszuka z ciecierzycą

NA 3 PORCJE POTRZEBUJESZ:

  • kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g)

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • pół czerwonej cebuli

  • czerwona papryka

  • mały por (biała część)

  • ząbek czosnku

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy

  • spora szczypta wędzonej mielonej papryki

  • spora szczypta cayenne

  • szczypta cynamonu

  • szczypta soli i kolorowego pieprzu

  • pół łyżeczki lubczyku

  • 2 liście laurowe

  • 3 jajka

  • szczypiorek

Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora.

Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Salsa pomidorowa

  • 1 puszka pomidorów Łowicz

  • 1-2 papryczki chili

  • 1 cebula

  • 1 czerwona papryka

  • 2 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki oregano

  • pół łyżeczki bazylii

  • garść świeżej kolendry

  • sól, pieprz, szczypta cukru

  • 2 łyżki oliwy

Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie zrumienić, bo będzie gorzki). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotować przez 3 minuty. Doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przelać sos do miksera, dodać kolendrę i krótko zblendować.

Domowe nachosy

  • 200 g mąki tortowej Lubella

  • 200 g mąki kukurydzianej

  • 300 g wody

  • 2 łyżeczki kuminu

  • 2 łyżeczki ostrej papryki

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 2 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu

  • 8 łyżek oleju

W misce wymieszać mąkę i wszystkie przyprawy. Wodę z olejem zagotować i dodać do mąki z przyprawami. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrobić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w trójkąty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.

Pieczone warzywa

  • marchewka
  • bataty
  • szparagi
  • cukinia
  • sól, pieprz, ulubione zioła
  • olej

Warzywa obrać, pokroić w słupki, doprawić do smaku. Dodać odrobinę oleju, wymieszać i odstawić na kilka minut. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć przygotowane wcześniej warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż się zrumienią.

 

Share Button