Świeże owoce, warzywa czy zioła powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie, gdyż dostarczają organizmowi ważnych składników pokarmowych. Czasem jednak znalezienie czasu na przyswojenie przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców bywa problematyczne, szczególnie w domach rodziców. Dlatego warto sięgać po soki i koktajle, które możemy np. zabrać na spacer z dzieckiem.

Soki i koktajle to prawdziwa bomba witaminowa oraz źródło minerałów i enzymów, które do krwioobiegu przedostają się już w kilkanaście minut po spożyciu. Co więcej, organizm dostaje tylko to, co najlepsze z owoców i warzyw, więc nie musi radzić sobie z trawieniem – w końcu szybciej i efektywniej jest wypić 0,5 litra soku niż zjeść 1 kg jabłek. Warto jednak pamiętać, że tak konsumowane rośliny będą mieć znacznie mniej błonnika, który należy uzupełnić w inny sposób.

Soki i koktajle w diecie rodzica

Jeśli nadal wahasz się, czy przygotowanie codziennie świeżego napoju ma naprawdę sens, to pomyśl o korzyściach: alkalizują organizm, czyli pomagają przywrócić prawidłowe pH, wzmacniają nasz system immunologiczny, a nawet zapobiegają napadom wilczego głodu, przez co są skutecznym sojusznikiem w walce o zgrabną sylwetkę. Aby przygotować smaczne i zdrowe koktajle, soki, czy smoothies warto zaopatrzyć się w praktyczne pomoce: blender, sokowirówkę lub wyciskarkę wolnoobrotową. Najlepiej takie, które – dzięki sprytnym rozwiązaniom – ułatwią i przyśpieszą zrobienie zdrowych przekąsek.

Soki w diecie dziecka

Choć soki są świetne dla rodziców, to jednak w przypadku dzieci ich spożycie powinno być ograniczane i uzależnione od wieku. Według najnowszych zaleceń (z 2017 roku) Amerykańskiej Akademii Pediatrycznej powinny być one wprowadzane dopiero po pierwszym roku życia, bo przyzwyczajanie niemowląt do słodkiego smaku soków może być przyczyną otyłości i próchnicy w przyszłości. Co więcej, dobrze jest, gdy ich konsumpcja jest ograniczana i na późniejszym etapie rozwoju: do 120 ml (pół szklanki) – w przypadku dzieci w wieku 1-3, do 180 ml – w przypadku dzieci w wieku 4-6. Niezależnie od wieku pociechy, lepiej samemu przygotować świeży napój niż kupić gotowy sok.

Po co tracić czas na wyciśnięcie soku? 

Świeżo wyciśnięte soki, w przeciwieństwie do tych ze sklepowej półki, nie są poddawane działaniu wysokiej temperatury (przez którą tracą cenne wartości odżywcze) i nie zawierają chemicznych słodzików czy nadprogramowego cukru. Zalety świeżych soków doceniały już nasze babcie. Kiedyś w naszych domach królowały sokowirówki, które cięły owoce, jednocześnie poddając je działaniu wysokiej temperatury, co przyczyniało się do niszczenia cennych enzymów i witamin. W dodatku sok był napowietrzony i spieniony, więc szybko się rozwarstwiał. Dziś wiemy, że istnieje efektywniejsza metoda pozyskiwania zdrowych napojów – wyciskanie. Najlepiej wolnoobrotowe.

Wolnoobrotowe wyciskarki miażdżą produkty roślinne i wyciskają je „na zimno”, co umożliwia uzyskanie większej ilości bardziej wartościowego (o witaminy, enzymy i mikroelementy) soku, który nie jest spieniony. Urządzenia te zazwyczaj mają moc od 100 do 450 W, ale jeśli chcemy robić soki z twardych warzyw, takich jak marchewka czy buraczki, to lepiej zdecydować się na takie o większej mocy. Warto wybierać też wyciskarki, które mają dwukierunkowy silnik (jak np. Goclever Slow Juicer o mocy 300 W), gdyż pozwala to na korzystanie ze wstecznego biegu, przydającego się, gdy owoc lub warzywo utknie wewnątrz urządzenia. Gdy w naszym domu jest więcej amatorów świeżych soków niezastąpionym stanie się sprzęt, który umożliwia przygotowanie więcej napoju jednorazowo – Slow Juicer ma na przykład większą komorę wyciskania. Przed zakupem urządzenia koniecznie sprawdźmy czy elementy wewnętrzne wyciskarki można myć w zmywarce, a producent dołączył szczoteczkę do czyszczenia, która ułatwia pozbycie się resztek owoców i warzyw.

Zdrowa przekąska dla zabieganych

Inną formą dostarczenia organizmowi niezbędnych składników odżywczych w skondensowanej formie są coraz popularniejsze koktajle, które z powodzeniem mogą zastąpić niezdrową przekąskę, jedzoną w biegu na mieście. Ich przygotowanie jest bardzo proste i trwa krótko – wystarczy tylko odpowiedni sprzęt kuchenny. W przypadku rodziców, którzy zwykle mają mało czasu, świetnie sprawdzi się blender typu sportowego – taki jaki Homekraft Mix&Go. Urządzenie tego typu jest wygodne w użytkowaniu, gdyż można nim zmiksować wszystko w jednym pojemniku, po czym odkręcić noże, na ich miejsce założyć pokrywkę z ustnikiem i uchwytem do przenoszenia, a następnie popędzić na spacer z dzieckiem czy na zakupy.

Porady praktyczne:

  • Koktajle czy soki najlepiej spożywać od razu. Można je jednak przechowywać w lodówce w zamkniętym hermetycznie pojemniku, najlepiej szklanym.
  • Jeśli chcecie rozcieńczyć napój, to najlepiej wodą niskozmineralizowaną, bo zbyt duża ilość minerałów może zmienić smak soku czy koktajlu.
  • Lepiej ostrożnie eksperymentować z połączeniem owoców i warzyw, bo może skończyć się rewolucjami żołądkowymi (na początek dobrze jest zacząć od sprawdzonych przepisów i mniejszych dawek).

Propozycje Goclever na szybkie i zdrowe soki:

Sok przeciw anemii

4 marchewki

1 czerwony burak

1 łodyga selera naciowego

Sok na orzeźwienie

6 jabłek

pęczek natki pietruszki

kilka liści mięty

Podawaj kolejno kilka części jabłek, natkę pietruszki, miętę i ponownie kilka części jabłek.

Sok poprawiający witalność

6 marchwi

4 jabłka

2 średnie łodygi selera naciowego

plaster (1 cm) imbiru do smaku

1 pomarańcza

Obraną marchew pokrój na części. Pokrój jabłka bez usuwania gniazd. Zamiast pomarańczy możesz użyć ananasa lub czerwonego buraka.

Artykuł przygotowany z ekspertami marki Homekraft i Goclever.

Fot. Chroma Stock