Produkty marki Krakus podkreślają smak grillowych potraw

Wakacje to czas, w którym potrawy z grilla przeżywają swój renesans. Coraz częściej na rozgrzanym ruszcie obok klasycznej karkówki, możemy znaleźć bakłażana, cukinię czy ser halloumi. Do wszystkich dań, zarówno tych klasycznych, jak i z wyszukanym twistem, idealnym dodatkiem będą produkty Krakusa. Klasyczne ogórki kiszone potrafią uzupełnić smak grillowanych potraw, korniszony o smaku czosnku podkreślą ich charakter, a chrzan doda im ostrości. To trzy znakomite sposoby na odnalezienie perfekcyjnego smaku grillowych przysmaków.

Polacy uwielbiają wyraziste smaki. Intensywny chrzan, korniszony w zalewie z czosnkiem i ogórki kiszone pasują do wszystkich dań z grilla i dodają potrawom wyrazistości. Możemy podać je zarówno, jako osobny dodatek do dania głównego, jak i składnik sałatek. Wystarczy odkręcić słoik, aby podkręcić letnie grillowanie.

Smaki letnich spotkań

Krakus od lat bezbłędnie łączy tradycję z nowatorskimi rozwiązaniami, tworząc produkty spożywcze z najwyższej półki. Dla fanów grillowania marka przygotowała trzy wyśmienite propozycje. Pierwszą są klasyczne ogórki kiszone. Zanim trafią do słoików, są starannie selekcjonowane, a swój doskonały smak zawdzięczają tradycyjnemu kiszeniu w zalewie z czosnkiem, chrzanem i koprem w pełnych baldachach. Idealnie uzupełnią wszystkie potrawy przygotowane na ogniu, jednocześnie nie dominując ich oryginalnego smaku.

Kolejna propozycja od Krakusa to ogórki korniszony z czosnkiem. Świetnie pasują do mięsnych dań i sosów, koreczków i sałatek. Wyróżnia je wyjątkowa chrupkość z wyważoną nutą czosnku. Ostatni dodatek, idealnie komponujący się z grillowymi przysmakami to chrzan, w całości przygotowany z korzenia. Jego kremowa struktura, przełamana wyczuwalnymi chrzanowymi wiórkami, podniesie walory smakowe najbardziej wyszukanych potraw z grilla.

Produkty marki Krakus są pozycją obowiązkową podczas letnich spotkań. Podkreślają smak serwowanych dań oraz będą idealną przekąską pomiędzy nimi. Pasują do mięs, warzyw i sosów. To uniwersalne dodatki najwyższej jakości.

Propozycje grillowych smaków od Krakusa

Grillowane kwiaty cukinii z łososiem i ogórkiem kiszonym

Składniki (4 porcje):
– 3 ogórki kiszone Krakus
– chrzan tarty w słoiczku Krakus
– 12 kwiatów cukinii (większych)
– 200 g serka twarożkowego naturalnego
– 100 g łososia wędzonego 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego tymianku 150 g szynki
– prosciutto (cieniutkie plastry)
– 400 g młodych ziemniaczków szczypiorek
– pieprz, sól 1 łyżka oleju

Wykonanie
1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie.
2. Odcedź, dodaj do nich olej i otocz je nim.
3. Przygotuj farsz do nadzienia kwiatów cukinii: przełóż do miski serek, drobno pokrojonego łososia, drobno pokrojone ogórki kiszone, starty czosnek, pokrojony tymianek oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj.
4. Szczypiorek zblanszuj we wrzątku – do ugotowanej wody (1 litr) wrzuć na 10–15 sekund szczypiorek podzielony na liście, następnie schłodź zimną wodą.
5. Kwiaty cukinii bardzo dobrze umyj i dokładnie wypłucz, a potem osusz.
6. Przy pomocy łyżeczki nadziej kwiaty i każdy z nich przewiąż liściem szczypiorku.
7. Szynkę ułóż na tackach do grillowania. Na szynce ułóż nadziane kwiaty cukinii.
8. Ziemniaczki ułóż na grillu i zacznij grillować z jednej ze stron. Gdy się zarumienią, przełóż je na drugą stronę.
9. Po przełożeniu ziemniaków na drugą stronę ułóż na grillu tacki z szynką i cukinią. Grilluj je przez 2–3 minuty, po czym przełóż kwiaty na drugą stronę i grilluj przez kolejne 2–3 minuty. W tym czasie szynka ładnie się zarumieni.
10. Wyłóż na talerz porcję chrzanu oraz szynkę, kwiaty cukinii i ziemniaki.

Siekane burgery wołowe z chrzanem i ogórkiem korniszonem

Składniki (4 porcje):
– chrzan Krakus
– 4 łyżki ogórki korniszony z czosnkiem Krakus – 8 szt.
– wołowina (np. antrykot) – 440 g
– bułka – 4 szt.
– sałata karbowana – 4 liście
– oliwa z oliwek – 3 łyżki
– szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
1. Wołowinę drobno posiekać nożem, dodać 1 łyżkę oliwy, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić.
2. Z mięsa uformować kotlety wielkości bułki i zgrillować.
3. Bułki przekroić na pół, wnętrze lekko posmarować pozostałą oliwą i przez chwilę ułożyć na grillu, aby bułki nabrały temperatury.
4. Potem, układać kolejno: sałatę, burgera, po 1 łyżce chrzanu Krakus oraz plastry ogórków korniszonów z czosnkiem, również od Krakusa.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock