Gnocchi z bobem i orzechami włoskimi w sosie śmietanowym
Gnocchi z bobem i orzechami włoskimi w sosie śmietanowym to prawdziwa uczta dla miłośników kulinarnych eksperymentów. To połączenie włoskiej tradycji z nutą nowoczesności, które zachwyci nawet najbardziej wymagającego smakosza.
Składniki (2 porcje):
• 250 g gnocchi
• 10 sztuk pomidorków koktajlowych
• śmietanka 18% 50 ml + 50-100 ml wody
• 100 g bobu
• papryczka chilli wg uznania
• 20 g parmezanu
• pół cebuli
• przyprawy (bazylia suszona, czosnek granulowany, sól, pieprz)
• 1 łyżka oleju Rapso
• orzechy włoskie KRESTO
Wykonanie:
1. Bób wrzuć do lekko osolonej wody i gotuj przez 3 minuty. Odcedź, przepłucz zimną wodą i obierz z łupinek.
2. Na łyżce oleju rzepakowego Rapso zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj plasterki chilli i smaż jeszcze przez chwilę.
3. Dodaj bób, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół oraz gnocchi i całość smaż kilka minut. Wlej śmietankę oraz wodę i duś całość aż wszystkie składniki będą miękkie.
4. Dodaj przyprawy, parmezan oraz posiekane orzechy włoskie KRESTO, wymieszaj.
5. Gotowe danie przełóż na talerz, posyp parmezanem, orzechami włoskimi i udekoruj bazylią.