Mānuka Health ma siedzibę w Nowej Zelandii i współpracuje z lokalnymi właścicielami ziemskimi, aby dotrzeć do najczystszych zakątków tego malowniczego kraju, w celu ustawienia uli. Są to miejsca odległe i gęsto porośnięte krzewami Mānuka. Dzięki temu pszczoły skupiają się tylko na nich, a nie na innych roślinach.

magiczny krzew Mānuka

Nowozelandzkie drzewo Mānuka (Leptospermum scoparium) jest wyjątkowo przystosowane do rozwoju w trudnym środowisku naturalnym Nowej Zelandii. Odporny krzew Mānuka działa jako naturalny obrońca i regenerator ziemi, a promowanie wzrostu i trwałości rodzimych plantacji Mānuka
jest niezwykle ważne dla firmy Mānuka Health.

miód manuka

Miód Mānuka MGO łączy w sobie potężną esencję nowozelandzkiego drzewa Mānuka z tradycyjnymi właściwościami miodu – unikalne, naturalne właściwości potwierdzone najnowszą nauką. Zawsze wiedzieliśmy, że miód Mānuka jest wyjątkowy, a nauka to udowodniła. Partnerzy badawczy Manuka Health odkryli, że naturalny methylglyoxal (MGO) jest magicznym składnikiem, który sprawia, że miód Mānuka jest tak wyjątkowy. Manuka Health jest pionierem w systemie klasyfikacji MGO, który umożliwia testowanie i certyfikowanie każdego słoika pod kątem mocy, czystości i jakości MGO. Testowanie MGO jest precyzyjnym i przejrzystym pomiarem kluczowego związku w miodzie Mānuka.

Miody Manuka MGO™ są przebadane pod względem aż sześciu czynników określających jakość Miodu Manuka: methylglyoxal, pyłek kwiatowy Leptosperin, DHA, HMF, liczba diastazowa oraz badania mikrobiologiczne.

DSC_2326-2 Heli

Pszczoły i pszczelarze

Pszczoły są nie tylko odpowiedzialne za wspaniałe produkty naturalne, takie jak miód, propolis i mleczko pszczele, ale odgrywają również istotną rolę w ekosystemie świata. Wysoce doświadczony zespół pszczelarski Mānuka Health, współpracuje z oddanymi właścicielami gruntów, zapewniając, pielęgnację i chronione pszczół przez cały rok.

Jesteśmy pasjonatami pracowitych pszczół dlatego zrównoważona produkcja miodu manuka jest dla nas priorytetem. Ścisła współpraca firmy Mānuka Health z właścicielami ziemskimi i pszczelarzami, pozwala nam kontrolować, czy pszczoły są dobrze odżywione i chronione podczas ciężkiej pracy nad przygotowaniem naszego pysznego miodu Mānuka.

Dzięki dostępowi do odległych, dziewiczych środowisk, istnieje bardzo małe ryzyko obecności herbicydów i pestycydów w środowisku dla naszych pszczół – co jest jednym z największych zagrożeń dla ich zdrowia.

Złote zasady Mānuka Health to:

ZDROWIE I PIELĘGNACJA ULA
Dbanie o pszczoły i ich dobre odżywianie przez cały rok

PROGRAMY ZIMOWE
Ochrona i monitorowanie uli, podczas przerw w produkcji miodu

NIE STOSUJEMY ANTYBIOTYKÓW I HORMONÓW

pszczelarze

Zespół pszczelarski Mānuka Health należy do najbardziej doświadczonych w Nowej Zelandii. Prowadzony przez naszego mistrza pszczelarza Davida Campbella, zespół stale powiększa się o nowych oddanych pszczelarzy w Mānuka Health, skupiających się na produkcji najwyższej jakości miodu Mānuka oraz propolisu.

ManukaHealth_2835-Edit

Liderzy Miodu Mānuka

Pionierski duch Mānuka Health jest przykładem połączenia nauki i natury, stanowiących podstawę filozofii naszej i produktów. Mānuka Health współpracuje z liderami w swojej dziedzinie, w tym z profesorami Molanem i Henle, a także z innymi globalnymi partnerstwami naukowymi. Dzięki ich wsparciu wykorzystujemy badania i wiedzę, aby oferować produkty, które mają realne znaczenie dla naszych klientów.

pionierzy miodu Mānuka MGO

W 2008 roku firma Mānuka Health była autorem nowej metody testowania methyloglyoxalu (MGO) – bardziej precyzyjnej i wiarygodnej metody oceny miodu manuka, w oparciu o przełomowe prace niemieckich naukowców.

Odkrycie methyloglyoxalu jako kluczowego związku naturalnie występującego w miodzie manuka było przełomem po latach globalnych badań naukowych w celu znalezienia „magicznego składnika Mānuka”.

Polskie badania methyloglyoxalu prowadzone wspólnie z firmą propharma

Firma Propharma regularnie przeprowadza badania miodów manuka, aby mieć pewność, że Klienci otrzymują pełnowartościowy produkt. Już pierwsze autorskie badania zawartości methylglyoxalu w miodach manuka zaowocowały zaskakującymi wynikami – wszystkie przebadane miody zawierały zdecydowanie więcej methylglyoxalu (MGO) niż gwarantował producent.

W 2020 roku przeprowadziliśmy badanie, w ramach którego porównywaliśmy deklarowaną zawartość methylglyoxalu w miodzie manuka z tą, która faktycznie występuje w danym słoiczku.  Dotychczasowe badania zawartości MGO w miodach manuka wykazały bowiem, iż rzeczywista ilość tego związku w miodzie może być wyższa niż ta wskazywana przez jego producentów.

Tabela przedstawiająca wyniki badań zawartości methylglyoxalu przeprowadzonych w 2020 roku

Gwarantowana zawartość MGO™

Rzeczywista zawartość MGO™

100+

205,7 mg/kg

250+

426,1 mg/kg

400+

538,5 mg/kg

550+

678,2 mg/kg

ManukaHealth_3533- EU Edit