Sałatka idealna na wynos

Szybki lunch w pracy? Spotkanie ze znajomymi w parku? Całodniowa podróż? Sałatka z indykiem i sosem słodko-kwaśnym to idealna przekąska w każdej sytuacji. Jest bardzo sycąca i wygodna do zapakowania na wynos. Po przygotowaniu, schowaj ją do lodówki w szczelnym pojemniku, spakuj rano do torby i ciesz się pysznym daniem w ciągu dnia!

Składniki (2 porcje):

  • 200 g piersi indyka
  • 2 jajka (ugotowane na twardo)
  • 100 g ryżu
  • ogórek
  • sałata lodowa
  • szczypior, koper
  • sól, pieprz, curry
  • migdały KRESTO SELECT
  • 2 łyżki oleju Rapso

Sos słodko-kwaśny:

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju Rapso
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 1 ostra papryczka drobno pokrojona
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/5 szklanki wody
  • sól, pieprz

Wykonanie:

1, Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
2. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę.
3. Migdały siekamy.
4. Indyka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, curry, dodajemy olej, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie smażymy.
5. Ogórka kroimy w kostkę.
6. Szczypior i koper kroimy.
7. Sałatkę układamy warstwowo w słoiku, pojemniku lub mieszamy składniki ze sobą.
8. Składniki na sos mieszamy ze sobą do połączenia. Jeżeli sałatkę zabieramy ze sobą w pudełku, wówczas sos zabieramy oddzielnie i dodajemy dopiero przed spożyciem.
9.Jeżeli sałatka będzie podana w domu, wówczas sos mieszamy z sałatką tuż przed podaniem.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock