Zupa dyniowa
Gęsta, sycąca zupa dyniowa z dodatkiem serka topionego i ziemniaków nie tylko pysznie smakuje, ale też cudownie rozgrzewa. Prosty, szybki oraz obłędnie smaczny przepis jest doskonałą propozycją na jesienny obiad. Dzięki odpowiedniej dekoracji będzie ucztą i dla żołądka, i dla oczu!
Przepis (na 4-6 porcji):
• 800 g upieczonej dyni muscat (prowansalskiej) lub hokkaido
• 2 ziemniaki
• 600-800 ml wody Mama i ja
• serek topiony
• sok z cytryny do smaku
• sól i pieprz, ewentualnie ulubione ziarenka smaku
Wykonanie:
1. Obraną dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w 200 °C około 20 minut.
2. Do garnka wrzuć obrane i umyte ziemniaki, zalej wodą, dopraw i gotuj do miękkości.
3. Dodaj upieczoną dynię, zagotuj razem, dodaj serek topiony i całość zmiksuj na gładki mus.
4. Dopraw do smaku.
5. Podawaj ze świeżym tymiankiem lub oregano oraz z domowymi grzankami, jogurtem bądź śmietaną. Możesz dodać również prażone pestki dyni lub słonecznik.
* Dynię Hokkaido można piec i blendować ze skórką.
Woda źródlana Mama i ja
Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.
Strona www: https://wodadladziecka.pl/
Cena:
1,5 L – cena: 1,89 zł
0,5 L – cena: 1,49 zł
0,33 L – cena: ok. 1,35 zł