Słodkie rogale drożdżowe z makiem
Pyszne i aromatyczne rogaliki to idealny przepis na leniwe śniadanie, popołudniową przekąskę lub słodki dodatek do kawy. Sekret tkwi w delikatnym cieście, odrobinie miodu oraz chrupiącej posypce z maku.
Składniki (na 6 sztuk):
• 25 g miodu
• 15 g świeżych drożdży
• 120 ml wody Mama i ja
• 100 ml mleka
• 25 g masła
• 400 g mąki pszennej uniwersalnej
• płaska łyżeczka soli
• mak do posypania
Wykonanie:
1. Wodę i mleko podgrzej, dodaj miód i drożdże. Wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na 15 minut.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj rozpuszczone masło oraz zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji za pomocą robota kuchennego albo wyrabiaj ręcznie (ręczne wyrabianie powinno potrwać około 10 minut).
3. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny, tak żeby podwoiło objętość.
4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką i lekko zagnieć. Podziel na 6 równych części i uformuj z nich kulki. Każdą rozwałkuj na cienki placek o kształcie trójkąta. Nadaj jak najwyższą wysokość i zachowaj podstawę na około 10 cm.
5. Zwiń ciasto delikatnie je rolując. Nadaj rogalom kształt księżyców i ułóż na blaszce, na papierze do pieczenia, zachowując między nimi spore odstępy.
6. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C.
7. Przed pieczeniem posmaruj rogaliki mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posyp makiem.
8. Piecz je około 15-18 minut, do zrumienienia. Ostudź na kratce.
Woda źródlana Mama i ja
Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.
Strona www: https://wodadladziecka.pl/
Cena:
1,5 ltr – 2,49 zł
0,5 ltr sport cap – 1,99 zł
0,35 ltr – 1,59 zł