Już w początkowym okresie życia dziecka istotną rolę w jego harmonijnym rozwoju odgrywa właściwie zbilansowana i urozmaicona dieta. Nie tylko wpływa ona na prawidłowy rozwój młodego organizmu, jest również istotna dla kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Jeśli w okresie niemowlęcym maluch zostanie przyzwyczajony do różnorodnego menu, w przyszłości będzie chętniej akceptował zróżnicowane smaki1. Urozmaicanie jadłospisu dziecka to również duży krok w kierunku nauki samodzielnego jedzenia.

1. Jako pierwsze zaserwuj niemowlęciu warzywa

Maluszek, który jest na etapie rozszerzania diety, zwykle bardzo chętnie próbuje nowych smaków. Należy jednak pamiętać, że wprowadzanie pokarmów uzupełniających powinno nastąpić nie wcześniej niż po ukończeniu 17. tygodnia i nie później niż w 26. tygodniu życia niemowlęcia2. To okres, w którym większość maluchów wykazuje gotowość na smakowanie pokarmów innych niż mleko mamy. Na samym początku rozszerzania menu dziecka najlepsze będą warzywa, np. w postaci puree. Dopiero później, po około 2 tygodniach od wprowadzenia pierwszej marchewki czy brokułu, niemowlę jest gotowe na rozpoczęcie przygody z pysznymi jabłkami czy gruszkami.

2. Po warzywach wprowadzaj kolejne produkty

Kolejnymi produktami, które powinny zagościć w menu malucha, są zboża, mięso, ryby czy przetwory mleczne, takie jak np. jogurt. Istotna jest także stopniowa, zwiększona różnorodność konsystencji podawanych pokarmów – od delikatnych kremowych musów czy przecierów, po kaszki o bardziej grudkowatej strukturze, aż do produktów o większych cząstkach. Urozmaicona dieta, dzięki temu, że bazuje na wielu produktach, pomaga bilansować rosnące wraz z wiekiem zapotrzebowanie dziecka na ważne składniki odżywcze.

3. Pobudzaj ciekawość malucha

Podawanie produktów z różnych grup to także świetna okazja do rozwijania samodzielności dziecka. Jeszcze zanim maluch skończy roczek, próbuje chwytać łyżeczkę oraz rączką sprawdza konsystencję posiłków. Poznawaniu zapachów, smaków i rozmaitych struktur zwykle towarzyszy ogromna radość, która pobudza jeszcze większą ciekawość otaczającego świata, w tym spożywanych pokarmów. Niemowlę, które zdobywa tego typu doświadczenia, uczy się nowych umiejętności. Im więcej różnorodnych połączeń smaków dziecko pozna w pierwszych latach życia, tym bardziej będzie gotowe na kolejne nowości w późniejszym okresie życia.

4. Wybieraj tylko bezpieczne produkty

Kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu ma nie tylko urozmaicone menu, ale także bezpieczeństwo podawanych maluchowi produktów. Dzięki dostępnej na polskim rynku żywności przeznaczonej specjalnie dla niemowląt i małych dzieci z oznaczeniem wieku na opakowaniu rodzice mogą wybierać dla swoich maluszków produkty dopasowane do wyjątkowych potrzeb najmłodszych. Dostarczają one odpowiednią ilość składników odżywczych we właściwych proporcjach (w zależności od etapu rozwoju malucha), a także spełniają wyjątkowo restrykcyjne normy jakości, o wiele bardziej surowe w porównaniu z żywnością ogólnego przeznaczenia, dedykowaną dorosłym. Przykładem produktów, które idealnie sprawdzą się podczas urozmaicania diety, są delikatne musy BoboVita JogoMi!, smakowite połączenia owoców i kremowego jogurtu w wygodnych tubkach. Ich zaletą jest to, że nie wymagają przechowywania w lodówce3, dlatego można podawać je maluchowi w różnych okolicznościach – zarówno podczas krótkiego spaceru, jak i dłuższej wycieczki. Są pełne różnorodnych owoców, a zgodnie z przepisami prawa nie zawierają konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku. To doskonałe wsparcie w smakowitym i bezpiecznym urozmaicaniu jadłospisu malucha.

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

Artykuł indywidualny przygotowany przez Biuro Prasowe Nutricia dla portalu DOBRA MAMA.

1 Nicklaus, et al., A prospective study of food preferences in childhood, Food Quality and Preference Volume 15, Issues 7–8, October–December 2004, Pages 805–818

2Szajewska, Hanna, et al. “Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.” Pediatria 11.3 (2014): 321-338.

3Dotyczy produktów zamkniętych fabrycznie – po otwarciu tubka może być ponownie zamknięta i przechowywana w lodówce przez 24 godziny pod warunkiem, że dziecko nie jadło bezpośrednio z niej.