Czekolada probiotyczna – smaczna i prozdrowotna przekąska

Okres jesienno-zimowy to czas kiedy szczególnie powinniśmy zadbać o nasze zdrowie. Alternatywnym i innowacyjnym rozwiązaniem może być czekolada probiotyczna, dzięki której można połączyć przyjemne z pożytecznym i zadbać o odporność naszego dziecka. Czekolada z dodatkiem szczepu probiotycznego jest skuteczna zarówno u młodszych jak i starszych pacjentów!

CZEKOLADOWE WSPARCIE DLA ORGANIZMU
Czekolada jest jednym z najbardziej lubianych smakołyków. Jest nie tylko pyszna, ale potrafi poprawić samopoczucie, dostarczyć energii, zapewniając witalność. Choć czekolada czekoladzie nierówna, istotny jest umiar w jej spożywaniu. Pomimo wysokiej kaloryczności oraz zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, czekolada doceniania jest za szereg składników o bezdyskusyjnym potencjale prozdrowotnym. Jest ona bowiem doskonałym źródłem m.in. amin biogennych, polifenoli, alkaloidów purynowych oraz składników mineralnych (m.in. magnezu).

CZEKOLADA PROBIOTYCZNA
W świetle zainteresowania żywnością funkcjonalną bogatą w składniki odżywcze oraz wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, w szczególności dzieci, czekolada probiotyczna wydaje się być interesującą propozycją. W myśl stawianym kryteriom, interesującym produktem jest belgijska czekolada (zawierająca 55% kakao) z dodatkiem probiotyku Bacillus coagulans, GBI-30, 6086 oraz prebiotyku inuliny, słodzona naturalnym cukrem – maltitolem, który jest mniej kaloryczny niż biały cukier i jednocześnie minimalizuje ryzyko wystąpienia próchnicy. Szczep B. coagulans, GBI-30, 6086, posiada status bezpieczeństwa GRAS (czyli ogólnie uznany za bezpieczny) nadany przez Amerykański Departament Zdrowia, dzięki czemu może być stosowany jako składnik produktów spożywczych. Charakteryzuje się on unikalnymi cechami technologicznymi oraz funkcjonalnymi. Wykazuje bowiem odporność na niekorzystne warunki przewodu pokarmowego (bardzo niskie pH) oraz agresywne warunki technologiczne (wpływ wysokiej lub niskiej temperatury, intensywne mieszanie, podwyższone ciśnienie). Swoje wyjątkowe cechy zawdzięcza zdolności do produkcji endospor, czyli tworzenia przetrwalników, które charakteryzują się uśpionym metabolizmem i większą opornością na niekorzystne czynniki zewnętrzne. Bakterie tego szczepu probiotycznego po dotarciu do jelit mają zapewnione właściwe warunki, dzięki czemu „budzą się” i zaczynają się namnażać, pozwalając bakteriom na aktywność antymikrobiologiczną w miejscu, w którym najczęściej występują drobnoustroje chorobotwórcze. Jest to bardzo istotna cecha, która nie jest jednak typowa dla znanych mikroorganizmów o potencjale probiotycznym.

KOMU ZALECANA JEST CZEKOLADA PROBIOTYCZNA
Szczep bakterii B. coagulans, GBI-30, 6086 szczególnie dedykowany jest w celu zwiększenia odporności. Bakterie te bowiem wspomagają dojrzewanie komórek odpornościowych oraz mobilizują komórki układu immunologicznego do efektywniejszej walki ze szkodliwymi dla zdrowia ludzi bakteriami i wirusami. Szczep ten zdolny jest do syntezy kwasu mlekowego, który pozytywnie działa na układ pokarmowy wspierając wzrost i namnażanie dobrych bakterii w jelitach. W ten sposób wspomaga utrzymanie prawidłowej równowagi mikroflory jelit, co zmniejsza ryzyko pojawienia się biegunek, również tych związanych z przyjmowaniem antybiotyku. Ponadto badania kliniczne dowodzą, że codzienne spożywanie wspomnianego szczepu bakterii łagodzi bóle brzucha i wzdęcia. Biorąc pod uwagę powyższe dobrodziejstwa, czekolada z dodatkiem szczepu bakterii B. coagulans, GBI-30, 6086 zalecana jest osobom chcącym wzmocnić swoją odporność, korzystającym z profilaktyki probiotycznej jak i tych w trakcie i po terapii antybiotykowej.

Marta Skrzypiec, ekspert Smart Pharma Sp. z o.o.

Diflos choco – Czekoladowy Synbiotyk

Diflos choco jest unikatowym synbiotykiem w postaci czekoladek zawierających naturalny szczep bakterii probiotycznych Bacillus coagulans

który:

– wspiera prawidłowe działanie układu immunologicznego,
– pomaga w utrzymaniu równowagi mikrobiologicznej jelita i wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego,
– uzupełnienia mikroflorę jelitową w trakcie i po antybiotykoterapii.

Diflos jest przeznaczony dla dzieci od 3. roku życia i dorosłych
Diflos choco, ok 20 złotych

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock