Dieta dla mózgu
Jak potwierdzają dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej1, spożycie ryb w Polsce jest nadal o 50% niższe od średniej w Unii Europejskiej.
Trudno jest więc zapewnić optymalną dawkę Omega 3 w codziennej diecie, skoro zazwyczaj jest ona uboga w ryby i owoce morza, będące ich naturalnym źródłem.
Co więcej, według Ekspertów2 skuteczność kliniczną wykazują wyłącznie kwasy Omega 3 w postaci DHA a nie ich prekursor czyli ALA, zawarty w olejach roślinnych. Warto więc przyjmować produkty zawierające kwasy Omega 3 o wysokiej wchłanialności i udowodnionej skuteczności.
Warto wprowadzić do diety dziecka preparat z serii MultiOmega Domowej Apteczki, bo zawiera aż 652 mg kwasów Omega 3 w postaci DHA, EPA oraz witaminy i składniki mineralne, wpływające na funkcjonowanie mózgu. Dla najmłodszych dzieci dostępna jest wersja opakowania MultiOmega 3 Junior ze świnką Peppą
Jak wskazują Eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej3, określone składniki diety mają ogromny wpływ na rozwój intelektualny dziecka. Omega 3, a zwłaszcza kwas DHA jest materiałem budulcowym dla tkanek mózgu. Odpowiada za wzrost komórek nerwowych, rozwój ośrodkowego układu nerwowego oraz zdolności uczenia się dziecka. Witaminy z grupy B mają pozytywny wpływ na centralny układ nerwowy, gdyż uczestniczą w wytwarzaniu neuroprzekaźników. Są także niezbędne do rozwoju mózgu. Jod wpływa na sprawność umysłową i zdolności intelektualne. Cynk zwiększa umiejętności skupiania uwagi i rozumowania.
Ponadto MULTIOMEGA zawiera rekomendowaną dawkę witaminy D3 – 1000 j.m, której nie trzeba suplementować dodatkowo.
Oprócz tego, MULTIOMEGA jak wszystkie trany Domowej Apteczki wytwarzane w unikalnej technologii EmulOil®, wyróżnia się aksamitną konsystencją bez posmaku ryby. To pyszna emulsja o smaku owoców tropikalnych.
2 Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3; Pediatria Polska tom 85, nr 6, listopad–grudzień 2010