Jak zbudować NATURALNĄ ODPORNOŚĆ?
Sezon jesienno-zimowy i zimowo – wiosenny to czas zwiększonej zachorowalności, która dotyka głównie dzieci. Dlatego niezwykle ważne jest budowanie odporności.
Pandemia COVID-19 doprowadziła do znacznego osłabienia kondycji psychicznej uczniów – tak wynika z raportu IPZ „Jak wspierać uczniów po roku pandemii? Wyzwania i rekomendacje z obszaru wychowania, profilaktyki i zdrowia psychicznego”.
Pandemia obniżyła odporność u dzieci?
Przy czym to niejedyny problem z jakim muszą zmierzyć się dzieci i ich bliscy, długotrwała izolacja spowodowana nauczaniem zdalnym wpłynęła także negatywnie na układ immunologiczny najmłodszych. Odporność dzieci jest znacznie niższa niż u dorosłych. Osoby dorosłe zapadają na przeziębienie średnio 2-4 razy w roku, podczas gdy dzieci mogą chorować nawet 2-3 razy częściej.
Dlatego tak niezwykle ważne jest budowanie odporności organizmu, szczególnie w czasach zagrożenia koronawirusem, czy też w sezonie jesienno-zimowym. We wzmocnieniu układu immunologicznego pomaga wiele czynników: zbilansowana dieta, wypoczynek, aktywność fizyczna i unikanie stresu.
Warto włączyć do swojej diety suplementy. W budowaniu odporności organizmu mogą pomóc naturalne środki, które są stosowane od pokoleń. Zwłaszcza te, których działanie jest potwierdzone badaniami naukowymi.
Jednocześnie warto podkreślić, że preparaty obecne na polskim rynku nie są sobie równe, dlatego powinniśmy sprawdzać ich skład. Kluczowe znaczenie ma jakość preparatu, źródło pochodzenia składników i sposób ich otrzymywania. Wyłącznie produkty wysokiej jakości zapewnią skuteczne oraz bezpieczne oddziaływanie substancji naturalnych na organizm.
Czarny bez w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych
Za przykład mogą posłużyć owoce z czarnego bzu, które są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Kwiaty z czarnego bzu wspierają nas w leczeniu m.in. infekcji górnych dróg oddechowych.
Głównymi składnikami owoców czarnego bzu, które efektywnie oddziałują na organizm są: witamina C, pektyny, garbniki, związki polifenolowe (głównie antocyjany i fenolokwasy) oraz witaminy z grupy B. Dzięki obecności tych naturalnych związków, produkty z owoców bzu czarnego korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu immunologicznego. Dodatkowo cechuje je aktywność przeciwutleniająca i działanie ogólnie odtruwające, także wobec toksyn wytwarzanych przez bakterie.
Beta-glukan – obrońca organizmu
Za to w stymulowaniu odporności pomoże beta-glukan, który jest cukrem złożonym. Można go znaleźć choćby w zbożach, np. w owsie, pszenicy i jęczmieniu. Jego źródłem są również grzyby oraz drożdże.
Liczne badania potwierdzają, że beta-glukan pomaga w budowaniu odporności organizmu. Beta-glukan aktywuje makrofagi, czyli najprościej mówiąc „obrońców organizmu”. Robi to bardzo szybko, bo pobudza układ odpornościowy już po 72 godzinach od rozpoczęcia kuracji. Powinniśmy mówić o całej grupie związków, gdyż nie istnieje jeden rodzaj beta-glukanu. Dla przykładu beta-glukany 1,3-D/1,6-D otrzymywane z grzybów lub drożdży piwnych mają największy wpływ na aktywność układu odpornościowego. Zmniejszają one zachorowalność na choroby infekcyjne górnych dróg oddechowych i skracają czas choroby.
Korzeń pelargonii afrykańskiej pomaga w leczeniu układu oddechowego
Innym remedium na przeziębienie jest korzeń pelargonii afrykańskiej. Był on wykorzystywany w celach leczniczych przez plemiona afrykańskie. Roślina do Europy trafiła w XIX wieku. Korzeń pelargonii afrykańskiej zawiera 65 związków chemicznych, np. kumaryny i fenolokwasy. Preparaty z korzenia pelargonii usuwają zalegającą w drogach oddechowym wydzielinę, a co za tym idzie wszystkie patogeny. Ponadto działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Aktywizują także układ immunologiczny poprzez zwiększenie wydzielania interferonu oraz nasilenie procesu fagocytozy, czyli eliminacji komórek bakteryjnych.
Maliny na gorączkę
Nie możemy jednak zapomnieć o malinach, które zawierają cenne substancje, takie jak: witaminy E, B1, B2, B6, potas, kwas foliowy, magnez czy żelazo. Maliny pod postacią naparu z suszonych lub syropu ze świeżych owoców działają jako lek napotny w bakteryjnych i wirusowych chorobach, którym towarzyszy podwyższona temperatura. Produkty zawierające owoce maliny powodują obniżenie nadmiernej ciepłoty ciała i usuwają toksyny z organizmu. Obecna w nich witamina C oraz barwniki roślinne (antocyjany) wpływają także korzystnie na zainfekowany organizm. Pomagają podczas przeziębienia, ale także budują odporność organizmu. Warto zatem wybierać produkty, które w swoim składzie mają m.in. standaryzowany ekstrakt z owoców bzu czarnego i z pelargonii afrykańskiej, sproszkowane maliny i beta-glukan bez konserwantów i sztucznych barwników.
Jarosław Widelski, specjalista badawczo-techniczny
z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie
zdj. chroma stock