Na stronie dobra-mama.pl mogą występować wpisy o charakterze reklamowym.

Jak prawidłowo rozszerzać dietę niemowlęcia?

Według wytycznych WHO i zaleceń polskiego Ministerstwa Zdrowia optymalnym czasem na rozszerzanie diety niemowlęcia jest okres po ukończeniu 6 miesiąca życia. Można karmić dziecko przecierami lub metodą BLW, czyli podawać do rączki jedzenie w postaci kawałków. O tym, w jakiej kolejności wprowadzać produkty żywnościowe oraz na co zwrócić uwagę przy ich doborze, mówi Sylwia Turczyńska, ekspertka marki Mama i ja.

Świat warzyw, owoców, mięs i innych dań jest dla maluszka niezwykłą przygodą do odkrycia. Dziecko, które dotychczas znało jedynie smak mleka, może do nowych smaków podchodzić zarówno z dużą ciekawością, jak i ostrożnością. Dlatego ważne jest, by pamiętać o ważnej zasadzie: to rodzic decyduje, kiedy i co zaproponuje do jedzenia – jednak to dziecko decyduje, ile zje. Dzieci, podobnie jak dorośli, miewają różny apetyt.

Kolejność wprowadzania posiłków

W diecie niemowlęcia powinny najpierw zagościć warzywa, owoce i zboża, a dopiero później produkty białkowe. Mięsa, ryby i ugotowane jajka najłatwiej jest podawać w formie puree z warzywami.

Mięso może być gotowane razem z warzywami, nie ma konieczności gotowania go osobno. Dozwolone są mięsa drobiowe bez skóry, wołowina, jagnięcina, królik. Zalecana porcja w 12 miesiącu życia to 15 – 25 g mięsa, co po ugotowaniu daje odpowiednio 10 – 20 g. Podroby w diecie niemowląt nie są zalecane – mówi dietetyczka Sylwia Turczyńska.

Podawanie ryb warto rozpocząć od jednego razu w tygodniu, a jeśli nie wystąpi reakcja alergiczna – zwiększyć podaż do dwóch porcji tygodniowo. Wskazane są ryby tłuste, z wyłączeniem gatunków drapieżnych, takich jak miecznik, rekin, makrela królewska, tuńczyk, płytecznik. Dopiero po wprowadzeniu powyższych źródeł białka można poszerzać dietę niemowlęcia o przetwory mleczne typu jogurt naturalny, kefir czy twaróg.

Jak podkreśla Sylwia Turczyńska: Dla zwiększenia wartości odżywczej posiłków można dodawać masło lub oleje roślinne. Ze względów zdrowotnych należy unikać dosalania potraw: solą, przyprawami z glutaminianem sodu, kostkami rosołowymi, bulionetkami. Niewskazane jest też smażenie, a z przypraw warto wybierać tylko naturalne zioła. Pamiętajmy o szkodliwości cukru – nie ma potrzeby dosładzać dziecięcych posiłków i napojów.

Napoje w trakcie rozszerzania diety niemowląt

W trakcie rozszerzania menu maluszka ważną funkcję pełni odpowiednie nawodnienie organizmu. Najlepszym wyborem jest certyfikowana, naturalna, niegazowana woda źródlana, jak np. Mama i ja. To produkt dedykowany potrzebom niemowląt i małych dzieci. Jako woda niskozmineralizowana, niskosiarczanowa, z niską zawartością sodu, fluorków, azotanów oraz azotynów, Mama i ja jest bezpiecznym uzupełnieniem diety. Oprócz wody można też podawać maluszkowi słaby napar ziołowy lub herbaciany
– z suszu lub torebki, gdyż niemowlęta nie powinny pić herbaty granulowanej.

Przy rozszerzaniu diety niemowlęcia najważniejsze jest słuchanie jego potrzeb i karmienie zgodne z zapotrzebowaniem i apetytem. Jeśli dziecko protestuje, odwraca głowę lub płacze, nie należy zmuszać go do jedzenia. Rozszerzanie diety powinno przebiegać stopniowo, harmonijnie oraz być dla maluszka dobrą zabawą
i fundamentem zdrowego odżywiania w przyszłości.

Woda źródlana Mama i ja

Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.

Strona www: https://wodadladziecka.pl/

Cena:

1,5 L – cena: 1,89 zł

0,5 L – cena: 1,49 zł

0,33 L – cena: ok. 1,35 zł

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock