Podpłomyki z awokado i grillowaną cukinią

Dania dla dzieci powinny być różnorodne i ciekawie podane. Dzięki bogactwu kolorów i kształtów na talerzu zachęcimy do poznawania nowych smaków nawet niejadka. Fantazyjnie podane podpłomyki z awokado i grillowaną cukinią doskonale spełnią to zadanie, a przy okazji zasmakują również starszym domownikom.

Składniki (4 porcje)

Podpłomyki
• 150 g mąki pszennej + do podsypywania
• 125 ml gorącej wody Mama i ja
• 1/4 łyżeczki soli

Dodatki

• 1 średnia cukinia
• 2 awokado
• 2 pomidory
• 1/2 średniej cebuli, np. czerwonej
• 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy bądź oleju
• 1 łyżka masła klarowanego
• 4 jajka
• 2 serki typu oscypek
• sól, pieprz
• garść ulubionych ziół (np. kolendra, natka pietruszki, bazylia, koperek)

Podpłomyki– propozycja w sam raz na lunch lub kolację. Fot. Mama i ja

Wykonanie

1. Przy pomocy widelca łączymy składniki na podpłomyki. Następnie ciasto wyrabiamy 1–2 minuty ręką, a następnie przykrywamy ściereczką.
2. Obrane awokado kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem cytrynowym. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do awokado. Czosnek obieramy, ścieramy i wraz z oliwą lub olejem dokładamy do warzyw. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w plastry i grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Oscypka kroimy w cienkie plasterki.
3. Ciasto dzielimy na 8 części i każdą z nich rozwałkowujemy, podsypując mąką, na bardzo cienkie placki. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy placki przez około 30 sekund z obu stron. Rozgrzewamy masło i smażymy jajka.

Podpłomyki podajemy z porcją salsy z awokado, z cukinią, jajkami, serem i ziołami.

Woda źródlana Mama i ja
Cena:
1,5 L – cena: 1,89 zł
0,5 L – cena: 1,49 zł
0,33 L – cena: ok. 1, 35 zł

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock