Na stronie dobra-mama.pl mogą występować wpisy o charakterze reklamowym.

5 rzeczy, których nie wiedziałaś o kwasie foliowym

Kwas foliowy to niezwykle ważny składnik gospodarki witaminowej organizmu i trudno jest dostarczyć go do organizmu w odpowiedniej ilości, jeśli jedynym jego źródłem jest dieta. Suplementacja bywa niezbędna.

Kwas foliowy pełni mnóstwo funkcji w organizmie człowieka. Wpływa na metabolizm komórek całego ciała, pełni ważną rolę w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym. Badania naukowe wskazują też, że może zmniejszać ryzyko nowotworów1 i że jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego2. Jednak kwas foliowy najważniejszy jest dla kobiet planujących bycie mamami i tych, które już są w ciąży, gdyż niedobór tego składnika przyczynia się do powstawania wad rozwojowych u nienarodzonego dziecka.

1. Kwas foliowy to witamina

Kwas foliowy to jedna z witamin z grupy B – bardzo ważna dla człowieka w każdym wieku, jednak najważniejsza jest dla zdrowia nienarodzonego dziecka oraz dla prawidłowego przebiegu ciąży. Znana jest również pod nazwami: witamina B9, witamina M lub folacyna.

2. Dobre źródło kwasu foliowego to zielone warzywa liściaste

Kwas foliowy wziął swoją nazwę od łacińskiego słowa folium, które oznacza „liść” – po raz pierwszy wyizolowano bowiem witaminę B9 z liści szpinaku. Najlepszym źródłem kwasu foliowego (i jego pochodnych, czyli folianów) są surowe zielone warzywa: brokuły, brukselka, kapusta włoska, szpinak, sałata i szparagi. Sporą ilość tej witaminy zawierają też nasiona roślin strączkowych, drożdże, produkty pełnoziarniste i kiełki pszenicy. W mniejszych ilościach foliany znajdują się także w pietruszce, jarmużu, papryce, kiwi, malinach, pomarańczach i w orzechach. Występują też w produktach pochodzenia zwierzęcego – najwięcej w wątróbce, ale są też w nabiale: serach i jajkach.

3. Kwas foliowy w żywności jest bardzo nietrwały

Choć istnieją liczne naturalne źródła kwasu foliowego, to niestety, jest on bardzo nietrwały – ginie pod wpływem światła słonecznego, tlenu i wysokiej temperatury. Straty tej witaminy w żywności przetworzonej sięgają nawet 50–80 procent3. Na przykład, zawartość folianów w gotowanym szpinaku jest o połowę niższa niż w jego surowych liściach.

4. Według ekspertów kwas foliowy powinien być przyjmowany przed ciążą i w trakcie ciąży

O tej witaminie powinna pamiętać każda kobieta planująca ciążę oraz już oczekująca na przyjście dziecka. Nawet jeśli przyszła mama zdrowo się odżywia i szczególnie dba
o zachowanie diety folianowej, to kwas foliowy z niej pochodzący może nie wystarczyć. Kobietom planującym ciążę specjaliści zalecają suplementację 0,4 mg kwasu foliowego dziennie, co najmniej 4 tygodnie przed planowanym poczęciem. Dawkę tę należy przyjmować co najmniej do 12. tygodnia ciąży.

5. Witamina B9 zapobiega wadom rozwojowym u nienarodzonego dziecka

Jest ona wyjątkowo ważna dla prawidłowego rozwoju płodu, a szczególnie jego układu nerwowego. Ma ogromny wpływ na kształtowanie się cewy nerwowej, z której rozwija się mózg i rdzeń kręgowy. Jeżeli w okresie płodowym nie zamknie się ona prawidłowo, u dziecka mogą powstać różne wady rozwojowe, w tym najcięższe: bezmózgowie i przepuklina mózgowo-rdzeniowa. Przyjmowanie kwasu foliowego w ciąży chroni też przed odklejeniem łożyska, przedwczesnym porodem i małą masą urodzeniową dziecka, a przyszłą mamę przed niedokrwistością.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock