Jakich składników nie powinno zabraknąć w diecie dziecka po 1. roku życia?

Aby harmonijnie się rozwijać, rosnąć i nabywać nowe umiejętności, małe dziecko potrzebuje wsparcia poprzez odpowiednią dietę. Choć jego brzuszek jest niewielki, potrzebuje aż 6 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej żelaza oraz wapnia niż osoba dorosła1. Skomponowanie jadłospisu zawierającego te ważne składniki w odpowiednich ilościach i proporcjach może okazać się wyzwaniem dla rodziców. Sprawdź, o czym należy pamiętać przy komponowaniu jadłospisu dla roczniaka, aby wspierać jego prawidłowy rozwój.

Odpowiednie wsparcie poprzez dietę

Odpowiednio skomponowany jadłospis ma kluczowy wpływ na prawidłowy rozwój niemowlęcia, a później małego dziecka. Roczniak każdego dnia zdobywa wiele nowych umiejętności – uczy się lepiej chwytać przedmioty, próbuje nowych posiłków, a także zaczyna coraz pewniej chodzić. Mimo że tak wiele już potrafi, nieustannie chce poznawać otaczający go świat. To nie lada wyzwanie dla tak młodego organizmu, dlatego junior wciąż ma specjalne potrzeby żywieniowe, zupełnie inne niż jego rodzice. Każdego dnia potrzebuje dostarczenia mu wraz z dietą odpowiedniej ilości składników pokarmowych, tak ważnych dla jego kształtującego się organizmu. Pierwsze lata życia to również istotny czas budowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Dieta dziecka powinna być stopniowo i regularnie rozszerzana. Junior powinien mieć możliwość, aby powoli akceptować nowe smaki i ich różnorodną konsystencję.

Składniki istotne dla małego brzuszka

W diecie dziecka po 1. roku życia często pojawiają się posiłki oraz produkty, których skład może być dla niego nieodpowiedni. Aby zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych (takich jak cukrzyca czy otyłość), konieczne jest ograniczanie spożycia cukru i soli, które tak często są dodawane do posiłków dla dorosłych. Między innymi z tego powodu nie są one odpowiednie dla najmłodszych. Warto za to, aby w diecie roczniaka były obecne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na rozwój układu nerwowego i siatkówki oka (aby je zapewnić, dziecko powinno np. spożywać 1-2 porcje tłustych ryb morskich tygodniowo2). Warto też pamiętać, że junior po 1. urodzinach jest szczególnie narażony na niedobór witaminy D, która jest niezbędna m.in. dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Roczne dziecko to nie mały dorosły i potrzebuje znacznie większych ilości niektórych składników odżywczych (takich jak np. witamina D3, wapń czy żelazo4) niż starsi członkowie rodziny. Jak to wszystko zmieścić w tak małym brzuszku? Pomocny w układaniu prawidłowej diety małego dziecka może okazać się opracowany przez ekspertów Instytutu Matki i Dziecka Modelowy talerz żywieniowy, który przedstawia udział grup poszczególnych produktów w ilościach porcji w menu dziecka po 1. roku życia.

Mleko – wciąż ważne w diecie juniora

Układ pokarmowy dojrzewa przez pierwsze lata dziecka. To dlatego po ukończeniu 1. roku życia junior potrzebuje diety dopasowanej do jego specjalnych potrzeb, która znacząco różni od jadłospisu osób dorosłych. W tym wieku karmienie piersią nadal jest rekomendowane przez ekspertów – zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) można je kontynuować nawet do ok. 2. roku życia (przy jednoczesnym rozszerzaniu diety). Jeśli karmienie piersią zostało zakończone, ważnym elementem prawidłowej diety roczniaka jest mleko, w tym mleko modyfikowane i produkty mleczne. Bebiko Junior 3 NutriFlor+ to mleko modyfikowane, które zawiera m.in. witaminę D i wapń dla mocnych kości, żelazo i jod aby wspierać rozwój poznawczy, witaminę A i C dla odporności oraz kwas alfa-linolenowy z grupy omega 3 dla prawidłowego rozwoju mózgu*. Już dwa kubki tego mleka dziennie pomagają uzupełnić dietę rocznego dziecka w składniki ważne dla jego prawidłowego rozwoju, ponieważ dostarczają 70% zalecanego dziennego zapotrzebowania na wapń i żelazo, 80% zalecanej dziennej suplementacji dawki witaminy D oraz 90% zalecanego dziennego zapotrzebowania na jod5.

1 W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IZZ, Warszawa 2017.

2 Weker H., Barańska M., Strucińska M., Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki i Dziecka, 2012.

3 Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IZZ, Warszawa 2017

4 Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IZZ, Warszawa 2017.

5 W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IZZ, Warszawa 2017.

Artykuł indywidualny przygotowany przez Biuro Prasowe NUTRICIA dla portalu DOBRA MAMA.

fot. Pexels

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock