Dobroczynna sól himalajska od DelikatesyMydlane.pl

Wraz z nadejściem wiosny do pracowni Delikatesy Mydlane.pl zawitały nowe pomysły. Po zimie czas na rewitalizacje ciała, wzmocnienie ducha i jak zwykle dobrą zabawę! Przedstawiam Państwu wiosenną gwiazdę, oto różowa sól himalajska.

Różowa sól himalajska – pochodzi ze wschodniej części Himalajów, z Pakistanu, gdzie do dzisiaj wydobywa się ją ręcznie. Uchodzi za najczystszą i najzdrowszą sól na Ziemi.
Składa się z cennych pierwiastków: wapnia, potasu, żelaza i magnezu, które wpływają na delikatnie różowy kolor.
Pomaga oczyszczać organizm z metali ciężkich, wspomaga układ krwionośny i obniża ciśnienie krwi. Dzięki swoim antybakteryjnym właściwością i zawartym mikroelementom szeroko stosowana jest w kosmetyce. Możemy się z nią spotkać w dobrej jakości peelingach, mających zbawienne działanie na naszą skórę.
Wspaniale relaksujące są kąpiele z dodatkiem soli, oleju kokosowego i olejków eterycznych. Takie domowe spa jest jak najbardziej w naszym zasięgu, z łatwością możemy je zrobić z dostępnych w sklepach produktów.
Do zrobienia musującej soli kąpielowej będziemy potrzebować:
– 1 kg różowej soli himalajskiej (drobnej)
– 100 g sody oczyszczonej (opcjonalnie)
– 2-3 łyżek oleju kokosowego
– 15-20 kropli olejku ze słodkiej pomarańczy
– barwnika, np. płynnego
– opakowania
Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy olejek zapachowy i barwnik, następnie mieszamy suche składniki, które łączymy z płynami. Rozcieramy powstałe grudni, dobrze mieszamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie gotową sól przekładamy do wcześniej naszykowanych opakowań, dozujemy w domowej kąpieli spa 3-4 łyżki stołowe. Pamiętajmy, że olej kokosowy wspaniale natłuszcza naszą skórę, ale również pozostaje na wannie. Przy odrobinie pomysłowości możemy zaangażować dzieci i jednocześnie przemycić troszkę wiedzy o soli.

Dobrodziejstwo natury

Sole mineralne mają właściwości znane i cenione od tysięcy lat. Służyły jako środek leczniczy, używano ich do odprawiania ceremonii religijnych, stosowano jako środek konserwujący i towar handlowy. W średniowieczu podróżowano tzw. szlakami solnymi, czyli szlakami handlowymi biegnącymi, tam gdzie sól była najbardziej dostępna. Sól była nazywana białym złotem. Historia zna podatek od obrotu solą, przemytników soli i wojny solne. Największe solniska znajdują się w basenie Morza Śródziemnego, na francuskim wybrzeżu Atlantyku, nad Adriatykiem skąd pozyskuje się sól morską.
Najsłynniejsze polskie kopalnie soli kamiennej to Bochnia i Wieliczka. Kopalnie te prowadzą obecnie działalność uzdrowiskowo-turystyczną. Wieliczka dostarcza soli pochodzącej z utylizacji wód zasolonych, wpływających do kopalni. W Tyrawie Solnej biją 3 źródła solanki. Śmiało można powiedzieć, że Polska kiedyś stała solą.
Z dobrodziejstw soli możemy korzystać dużo łatwiej i taniej niż w przeszłości. Dietetycy biją na alarm, drogowcy cieszą się że nie było zimy, a w kosmetologi chlorek sodu przeżywa renesans. Na sklepowych półkach spotkamy wiele rodzajów soli. Ale jak się w tym wszystkim odnaleźć?
Sól warzona – otrzymuje się ją w warzelniach poprzez oczyszczenie soli kamiennej. Proces warzenia polega na odparowaniu wody z roztworu soli kamiennej, z solanki. Takie doświadczenie przeprowadzał na pewno każdy uczeń szkoły podstawowej w domowym laboratorium. Sól warzona zawiera 99,9% chlorku sodu i jest oczyszczona z mikroelementów. Dodatkowo wzbogaca się ją w związki jodu, tak żeby zapewnić odpowiednią dawkę tego pierwiastka w diecie. Niedobory jodu mogą być przyczyną chorób tarczycy, a że nie każdy może pozwolić sobie na systematyczne spacery brzegiem morza – mamy gotowe remedium sól jodowaną.
Sól kamienna – składa się z halitu, minerału znanego od starożytności, którego głównym składnikiem jest chlorek sodu. Kryształy mają charakterystyczny, sześciokątny kształt i zabarwienie w zależności od domieszki, pomarańczowe, niebieskie, szare. Zastosowanie soli, bogatej w mikroelementy odnajdujemy w kuchni, jako niezbędnej przyprawy i środka konserwującego żywność.
Sól morska – powstaje poprzez naturalne odparowanie wody morskiej o dużym zasoleniu; jest bogata w mikroelementy takie jak jod, cynk, selen, magnez. Do jej produkcji nie stosuje się wybielaczy i antyzbrylaczy. W handlu możemy spotkać sól z różnych regionów świata (bogato reprezentowane Morze Martwe), konfekcjonowaną od najdrobniejszej ziarnistości aż po całkiem spore bryłki.
Sól czarna – w kulinarnym świecie ulubiona sól wegan i wegetarian. Stosowana jako dodatek wielu dań kuchni indyjskiej. Ceniona za swoje właściwości, przeciwdziała zgadze i wzdęciom. W skład tej soli oprócz chlorku sodu wchodzi siarczan sodu, siarczek żelaza i siarkowodór, stąd kolor szaro-fioletowy.
Czerwona sól hawajska – pozyskiwana z wód Pacyfiku, w długim i pracochłonnym procesie. Droga i rzadko spotykana. Kolor zawdzięcza minerałom z czerwonej, wulkanicznej gleby. Zawiera dużo wapnia, magnezu i tlenku siarki. Ma charakterystyczny smak i ziemisty zapach, a także musującą strukturę.
Różowa sól himalajska – gwiazda Delikatesów Mydlanych.pl. W pracowni powstały solne marchewki, które cieszą się dużą popularnością w domowym spa mojej córki.
Niedługo wakacje i mamy nadzieję na więcej morskich i solnych inspiracji. Korzystajmy z dobrodziejstw natury, pokażmy je naszym dzieciom, rozwijajmy kreatywność i dobrze się bawmy!
Monika Tolka Fabrowska
www.delikatesymydlane.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock