ODPORNOŚĆ, A SOKI I SYROPY DLA DZIECI
Każda mama od najmłodszych lat dba o odporność swoich pociech. Bez znaczenia czy są to raczkujące niemowlaki czy niemalże „dorosłe” i poważne dzieci w podstawówce. Czy na odporność jest złoty środek? Prawdopodobnie tak, a każda mama ma swój własny.
Ogólnodostępnego, złotego środka na SUPER odporność nie ma. Wiele zależy od predyspozycji i siły organizmu. W dbaniu o odporność, czy to u dzieci czy u dorosłych zaleca się jednak systematyczność i stosowanie naturalnych środków. W medycynie ludowej, za naturalny i najpopularniejszy środek na lepszą odporność od wieków uznaje się to co natura dała – owoce, zioła i warzywa.
Najchętniej jednak spożywane przez dzieci są owoce, dlatego też od pierwszych miesięcy życia rodzice przykładają dużą uwagę i uczą swoich pociech, iż jedzenie owoców jest bardzo ważne. Nie bez powodu podawane są jako zamiennik dla słodkości – oprócz tego, ze są smaczne to dodatkowo lub przede wszystkim zdrowe.
Jak się okazuje, jedną z najczęściej wybieranych i podawanych form owoców są napoje. Jak zatem rozsądnie dbać o odporność poprzez podawanie dzieciom napojów? Najprościej – wybierajmy napoje zdrowe, o dobrym składzie i bogate w składniki tradycyjnie stosowane przy wzmacnianiu odporności. Zrezygnujmy z wysoko słodzonych i gazowanych napojów oraz tych, które nie niosą ze sobą żadnych wartości odżywczych.
SOKI
W kontekście odporności polecane są szczególnie te z dużą ilością: aceroli, dzikiej róży, malin czy czarnego bzu (acerola i dzika róża są naturalnym źródłem witaminy C, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego). Kupując takie soki należy zwrócić uwagę na skład. Im większa procentowa zawartość soków w soku, tym więcej wartości odżywczych dostarczane jest do organizmu. Warto wybierać SOKI 100%, bez dodatków substancji słodzących i konserwujących. Można je rozcieńczać z wodą lub łączyć w dowolny sposób. Najlepszym rozwiązaniem są soki NFC (z ang. Nof from Concentrate) tłoczone bezpośrednio z owoców. Należy pamiętać, aby przed podaniem takiego soku upewnić się czy dziecko nie ma uczulenia na dany owoc. Dodatkowo warto również zwrócić uwagę na mętność produktu i rodzaj opakowania. Szklana butelka oraz mętność produktu dają dodatkową gwarancję naturalności produktu.
SYROPY
Syropy zazwyczaj stanowią dodatek do herbaty lub wody (w okresach chłodniejszych) lub bazę do lemoniad (w okresie letnim). Na odporność poleca się zarówno syropy owocowe z: malin, imbiru, dzikiej róży, owoców i kwiatów czarnego bzu, aronii, a także ziołowe: z babki lancetowatej, jeżówki, tymianku, macierzanki czy dziewanny. Jeśli nie są to syropy domowe – przygotowane tradycyjnym sposobem to wybór syropu sklepowego powinien być bardzo ostrożny. W przypadku syropów należy zwrócić uwagę na procentową i jakościową zawartość owoców czy ziół oraz oczywiście rodzaj substancji słodzącej.. Należy unikać syropów, w których sok odtworzony jest z koncentratów czy soków zagęszczonych.
Produkty:
Syrop z malin i dzikiej róży
Syrop z malin i dzikiej róży – idealny, zdrowy dodatek do wody lub herbaty bez substancji konserwujących.
Skład to wyłącznie: sok NFC z malin (26 %), sok NFC z dzikiej róży (26%) i cukier – jak domowy.
Sok NFC 100% z dzikiej róży
Sok NFC z dzikiej róży to świetna alternatywa lub dodatek do wody – bez dodatku cukru. Stanowi naturalne źródło witaminy C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.