Na stronie dobra-mama.pl mogą występować wpisy o charakterze reklamowym.

By zadbać o innych – zadbaj najpierw o siebie!

Współczesny świat biegnie w zawrotnym tempie. Praca, rodzina, przyjaciele, zadbany dom – chcemy, aby każdy aspekt naszego życia został zrealizowany zgodnie z naszymi planami. Dbanie o relacje z członkami rodziny, pielęgnowanie przyjaźni oraz wypełnianie domowych obowiązków często wymagają od nas decyzji, przez które zdarza nam się zapominać o nas samych.

Czasami warto jednak na chwilę się zatrzymać i zadać sobie pytanie: jak pozostać dobrą matką, żoną i przyjaciółką, ale czasem sobie odpuścić? Jak okazać uczucia swoim najbliższym, nie obciążając się przy tym nadmierną ilością obowiązków? – radzi Zuzanna Antecka, psycholog, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.

Naucz się odpuszczać

Pozwól sobie na odrobinę luzu. Nie wszystko musi przebiegać zgodnie z planem i nie ma w tym absolutnie niczego złego. Doba ma 24 godziny i to jedyne, czego możemy być pewni. Naucz się odpowiednio gospodarować czasem, ustal swoje priorytety i wartości. Wybory pewnych rozwiązań wiążą się z rezygnacją z innych, dlatego dobrze się zastanów, co jest dla Ciebie najważniejsze oraz jakie są Twoje potrzeby, a na co przyjdzie jeszcze pora. Przekonasz się, że dokonując świadomych wyborów znajdziesz więcej czasu w ciągu dnia na rzeczy, na które do tej pory Ci go nie wystarczało.

Zadbaj o siebie

Nie bez powodu mówi się, że szczęśliwy rodzic to szczęśliwe dziecko. Postaraj się znaleźć w tygodniu czas tylko dla siebie. Wyjdź gdzieś ze znajomymi, wybierz się z przyjaciółką do kina, albo na randkę z mężem. Pamiętaj o tym, że jesteś nie tylko matką, ale też żoną i przyjaciółką. Pogodzenie tych ról nie jest łatwe, ale wypełnianie ich daje poczucie satysfakcji, zadowolenia z życia i pozytywną energię, którą dodatkowo możesz podkręcić za pomocą dobrze zaplanowanej diety.

Odpowiednia dieta kluczem do sukcesu

Właściwie skomponowane posiłki dostarczą Ci solidnego zastrzyku energii na cały dzień. Zacznij od porządnego śniadania, pełnego wartościowych składników odżywczych. W ciągu dnia wybieraj pożywne przekąski i staraj się spożywać regularne posiłki, najlepiej co 3 – 4 godziny. Nie przejmuj się jeśli zabraknie Ci czasu na ich przygotowanie, gdyż łatwo możesz zastąpić porcję świeżych owoców i warzyw produktami o podobnej wartości odżywczej.

„Jako szybka i pożywna przekąska świetnie sprawdzi się butelka 100% soku lub saszetka musu owocowo-warzywnego. Nie zawierają one konserwantów, barwników ani dodanych substancji słodzących, dzięki czemu mogą zastąpić 1 z 5 zalecanych przez ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia porcji owoców i warzyw. Ponadto zawierają cenne dla naszego organizmu witaminy, pochodzące z owoców, z których zostały zrobione i są bogate w błonnik, który nie tylko hamuje apetyt, ale też zapewnia poczucie sytości”[1] – radzi Zuzanna Antecka, psycholog, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.

Soki 100% i musy owocowo-warzywne to produkty, które w prosty i przystępny sposób urozmaicają naszą codzienną dietę, pozwalając jednocześnie zaoszczędzić czas. Nie zawierają one dodanych substancji konserwujących, barwników oraz cukru, a ich skład jest identyczny jak owoców i warzyw, z których zostały wyprodukowane. Są zatem idealnym uzupełnieniem zbilansowanej diety.

Poniżej przedstawiamy propozycje pożywnych posiłków oraz przekąsek, przygotowane przez Zuzannę Antecką, dietetyka, specjalistę ds. żywienia i eksperta kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.

 

GOTOWANA KUKURYDZA

Zdrowe odżywianie2 porcje

 

SKŁADNIKI

2 świeże kukurydze

1 łyżka masła

sól, pieprz, koperek

 

PRZYGOTOWANIE

Kukurydzę obrać, opłukać, pokroić na grube plastry (cztery). Ugotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 minut. Odcedzić. Do garnka dodać masło, oprószyć solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Można podawać ze szklanką ulubionego 100% soku.

 

TOSTY Z ANANASEM

Zdrowe potrawy2 porcje

 

SKŁADNIKI

8 kromek pełnoziarnistego pieczywa tostowego

4 plastry sera cheddar

4 plastry dobrej jakościowo szynki

4 plastry ananasa

ketchup

 

PRZYGOTOWANIE

Pomiędzy 2 kromki chleba włożyć szynkę, ser oraz plaster ananasa. Zapiekać w tosterze do zrumienienia. Opcjonalnie można polać ketchupem. Podawać ze szklanką 100% soku pomarańczowego.

 

JAGLANKA Z OWOCAMI

4 porcje

 

Zdrowe danieSKŁADNIKI

1,5 szklanki kaszy jaglanej

4 szklanki wody

1 łyżka miodu

ziarenka z 1 cm laska wanilii

1 jabłko

syrop klonowy

 

PRZYGOTOWANIE

Kaszę włożyć do garnka, przepłukać 2 razy wrzątkiem. Zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu przez ok. 12 minut (aż nie wchłonie wody). Do ciepłej kaszy dodać miód, ziarenka wanilii i pokrojone w kawałki jabłko. Przykryć i odstawić na 5 minut. Kaszę przełożyć do miseczek, położyć kilka plasterków jabłka i opcjonalnie polać syropem klonowym. Podawać z ulubionym musem owocowym.

 

MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM

4 porcje

 

Dieta mamySKŁADNIKI

400 g makaronu spaghetti

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 suszone pomidory

2 puszki pomidorów krojonych

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki słodkiej papryki

½ pęczka bazylii

sól, pieprz do smaku

oliwa z oliwek

120 g sera mozzarella

 

PRZYGOTOWANIE

Cebulę i czosnek posiekać. Poddusić na oliwie przez ok. 5 minut. Dodać posiekane suszone pomidory oraz pomidory w puszce, posolić i posłodzić. Gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut (aż większość płynu odparuje). Posiekać świeżą bazylię. Doprawić sos bazylią, solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente, odcedzić (można zachować 1 łyżkę wody do zagęszczenia sosu) i wrzucić z powrotem do garnka. Wymieszać z sosem i odlaną wodą. Wyłożyć na talerze, posypać posiekaną mozzarellą. Najlepiej podawać ze szklanką 100% soku jabłkowego.

###

Kampania „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie” jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Rzeczypospolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, stanowiących wraz z wkładem finansowym członków wkład własny KUPS.

Więcej informacji na temat KUPS jest dostępnych na stronie: www.kups.org.pl.

[1] Krawczyński M. (ed.) Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie. Help-Med, Warszawa 2015.

Źródło zdjęcia: Pixabay

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO