Fakty i mity – czyli co wiemy o pomidorach i powstających z nich przetworach pomidorowych
Pomidory to zdrowy i nieodłączny element każdej diety. Warzywa te – dostępne zarówno w postaci świeżej, jak i przetworów pomidorowych – są źródłem wielu cennych substancji odżywczych, mikro- i makroelementów oraz witamin. Wiedzę o tym wyjątkowym warzywie porządkuje dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia, przytaczając najważniejsze fakty i obalając szkodliwe mity.
Pomidor – dzisiaj doskonale znany na całym świecie, do Europy trafił już w XV w. z Ameryki Południowej. Od tego czasu zadomowił się u nas na stałe, goszcząc na stołach całego kontynentu zarówno w postaci świeżej, jak i w formie przetworów pomidorowych. Zawiera m.in. witaminę A, E, C oraz witaminy z grupy B, potas, beta-karoten, polifenole i flawonoidy, błonnik pokarmowy i niezwykle cenny antyoksydant – likopen. I chociaż jest tak bardzo popularny, to jednak wokół przetworów pomidorowych ciągle krążą szkodliwe mity. O uporządkowanie wiedzy na ich temat marka Łowicz poprosiła dr Katarzynę Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Przetwory pomidorowe są równie wartościowe jak surowe pomidory – FAKT
Chociaż ciągle powszechne jest przekonanie, że najzdrowsze są surowe warzywa i owoce, to eksperci ds. żywienia już od dawna wiedzą, że ich postać przetworzona może być równie wartościowa. Dotyczy to szczególnie przetworów pomidorowych, takich jak np. przecier, pomidory w puszce bądź passata, które są właściwie bez żadnych dodatków i powstają z owoców zbieranych w szczycie sezonu, kiedy zawartość substancji odżywczych w pomidorach jest największa. Poddane procesowi pasteryzacji, zachowują większość cennych witamin oraz mikro- i makroelementów. „Nowoczesne technologie gwarantują, że aktualnie proces pasteryzacji nie ma negatywnego wpływu na zawartość substancji odżywczych w przetworach. Pomidory poddawane są działaniu wyższej temperatury przez bardzo krótki czas, po czym zostają szybko schłodzone. Taki przebieg procesu sprawia, że większość cennych składników zostaje zatrzymana w przetworach, podobnie jak zachowana jest również pełnia pomidorowego smaku. Pasteryzacja jest niezwykle ważnym procesem, ponieważ zapewnia produktom bezpieczeństwo mikrobiologiczne, jednocześnie zachowując ich wysoką wartość odżywczą” – powiedziała dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ.
Likopen z przetworów pomidorowych jest lepiej przyswajalny niż ten zawarty w surowych pomidorach – FAKT
Likopen to antyoksydant o wyjątkowych właściwościach i działaniu udowodnionym w pracach badawczych. Zmniejsza ryzyko zawału serca oraz przeciwdziała rozwojowi niektórych nowotworów. Występuje w surowych pomidorach, jednak zjedzony w tej postaci jest w bardzo niewielkim stopniu przyswajalny przez ludzki organizm. „Dzięki procesowi pasteryzacji, czyli dzięki obróbce termicznej, cenny dla zdrowia likopen staje się dużo bardziej przyswajalny dla organizmu człowieka, niż ten pochodzący z surowych pomidorów. Dlatego tak ważne jest, aby w codziennej diecie znalazły się zarówno świeże, jak i przetworzone pomidory. Może być to przecier pomidorowy, passata, sok pomidorowy, a dla osób lubiących całe owoce – np. pomidory w puszce. Ich forma nie ma znaczenia. Wszelkie przetwory pomidorowe dostarczają organizmowi tej wartościowej substancji” – komentuje
dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ.
Do przetworów pomidorowych dodawane są konserwanty – MIT
Takie przekonanie od lat dotyczy gotowych produktów, chociaż jest niesprawiedliwym mitem na temat wielu z nich. „Większość przetworów to produkty naturalne. Nie muszą mieć sztucznych dodatków w postaci konserwantów, ponieważ poddawane są pasteryzacji, która eliminuje wszelkie drobnoustroje i zapewnia czystość mikrobiologiczną produktu. Dzięki temu smakiem i zapachem wielu warzyw, w tym pomidorów, możemy cieszyć się przez cały rok. Nie należy zatem unikać gotowych produktów, takich jak np. przeciery pomidorowe, passata czy pomidory w puszce, często są one równie wartościowe jak ich świeże odmiany” – mówi Pani Profesor.
Przetwory pomidorowe rozcieńczane są wodą – MIT
To mit o przetworach pomidorowych, takich jak passata, przecier pomidorowy czy pomidory w puszce. Dla przykładu do wyprodukowania butelki (680 ml) passaty Łowicz potrzeba około 1 kg zdrowych, świeżych pomidorów. W przypadku przecieru pomidorowego Łowicz – na opakowanie 500 g zużywa się ponad 0,5 kg tych warzyw. W pomidorach krojonych Łowicz stosunek produktu wynosi 1:1, czyli na opakowanie 400 g potrzeba dokładnie 400 g produktu. Idealna i odpowiednia konsystencja produktów otrzymywana jest poprzez dobranie odpowiedniej ilości surowców najwyższej jakości.