Kruche ciasteczka z makiem
Chwila przerwy? Przedpołudniowa kawa? A może spotkanie ze znajomymi? Na każdą z tych okazji przyda się małe co nieco. My proponujemy obłędnie czekoladowe ciastka makowe. Pyszne i szybkie w przygotowaniu. Smacznego!
Składniki:
160 g mąki
40 g kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
dwa jajka
150 g cukru lub erytrytolu
100 g ciemnej czekolady
120 g masła
200 g maku mielonego BackMit
200 ml mleka
dwie łyżki miodu
dwie łyżki dżemu śliwkowego
garść ulubionych bakalii KRESTO
120 g cukru pudru
80 g miękkiego masła
Opcjonalnie: ekstrakt z pomarańczy, łyżka mleka
Wykonanie:
1. Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Czekoladę rozpuść z masłem i zostaw do ostudzenia.
2. Jajko ubij z cukrem i ciągle miksując połącz z czekoladą, dodaj mąkę i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Po tym czasie formuj z masy kuleczki, spłaszcz je i piecz 12 minut w temperaturze 180 °C.
4. Mak zalej gorącym mlekiem, wymieszaj z miodem i bakaliami oraz dżemem.
5. Cukier ubij z masłem. Na przygotowane ciasteczka po okręgu nałóż szprycą masę maślaną, do środka nałóż łyżką masę makową.