Kruche ciasteczka z makiem

Chwila przerwy? Przedpołudniowa kawa? A może spotkanie ze znajomymi? Na każdą z tych okazji przyda się małe co nieco. My proponujemy obłędnie czekoladowe ciastka makowe. Pyszne i szybkie w przygotowaniu. Smacznego!

Składniki:

160 g mąki
40 g kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
dwa jajka
150 g cukru lub erytrytolu
100 g ciemnej czekolady
120 g masła
200 g maku mielonego BackMit
200 ml mleka
dwie łyżki miodu
dwie łyżki dżemu śliwkowego
garść ulubionych bakalii KRESTO
120 g cukru pudru
80 g miękkiego masła
Opcjonalnie: ekstrakt z pomarańczy, łyżka mleka

Wykonanie:

1. Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Czekoladę rozpuść z masłem i zostaw do ostudzenia.

2. Jajko ubij z cukrem i ciągle miksując połącz z czekoladą, dodaj mąkę i wstaw do lodówki na 30 minut.

3. Po tym czasie formuj z masy kuleczki, spłaszcz je i piecz 12 minut w temperaturze 180 °C.

4. Mak zalej gorącym mlekiem, wymieszaj z miodem i bakaliami oraz dżemem.
5. Cukier ubij z masłem. Na przygotowane ciasteczka po okręgu nałóż szprycą masę maślaną, do środka nałóż łyżką masę makową.

ciasteczka_kruche_2

 

www.vog.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock