Wprowadzanie glutenu do diety dziecka

W którym miesiącu rozszerzyć dietę dziecka o gluten? Jak go wprowadzić do posiłków i jak dawkować? Czy gluten jest niebezpieczny? Te i inne pytania zadają młode mamy w trosce o zdrowie swoich dzieci. Jak zatem poradzić sobie z glutenem w diecie maluszka?

Fakty

Gluten jest wspólną (umowną) nazwą mieszanin białek (prolamin i glutein) znajdujących się w zbożach. Składnik ten budzi kontrowersje. W ciągu ostatnich lat powielano wiele mitów na jego temat, zarówno w przypadku diety dorosłych jak i dzieci. Nie pomagały w tym zmienne opinie naukowców. Najnowsze badania1, opublikowane pod koniec 2014 roku, dowiodły jednak, że o zachorowaniu na celiakię (trwającą całe życie, immunologiczną chorobę charakteryzującą się nietolerancją glutenu czyli białka zapasowego zawartego w zbożach takich jak pszenica, żyto czy jęczmień)2 decydują jedynie predyspozycje genetyczne.
W związku z tym gluten należy traktować jak każdy inny produkt i wprowadzać do diety dziecka tak, jak inne pokarmy uzupełniające.
– Nowe posiłki, w tym również te zawierające gluten, należy wprowadzić w okresie pomiędzy ukończonym 17. a 26. tygodniem życia dziecka. Rodzice nie muszą w tej kwestii trzymać się sztywnych zasad. Należy jednak pamiętać by robić to stopniowo, wprowadzając pojedynczo każdą nowość i zaczynając zawsze od niewielkich porcji. Takie postępowanie pozwala zaobserwować m.in. czy wprowadzane produkty nie wywołują u maluszka reakcji alergicznych oraz przyzwyczaić malutki organizm do nowych składników w diecie – tłumaczy Izabela Wójcik, ekspert ds. żywienia marki HiPP.

Jak poradzić sobie z glutenem

Pierwsze porcje glutenu można łączyć z mlekiem mamy, np. ugotowaną kaszkę mannę (pół łyżeczki) podawać dziecku do buzi wraz odciągniętym pokarmem, a następnie przystawić malucha do piersi. Jeśli przez kilka dni takiego dawkowania wszystko będzie w porządku, można dołączyć gluten do dowolnego dania lub podać małą porcję kaszki mlecznej glutenowej.
Innym sposobem rozszerzania diety dziecka jest podanie warzyw, np. 2-3 łyżeczek w porze obiadowej. Jeśli wszystko będzie OK należy stopniowo zwiększać ich ilość i wprowadzać nowe rodzaje. Po około 2 tygodniach można dodać kolejny składnik np. gluten, dodając do warzyw ugotowaną kaszę mannę, pół lub jedną łyżeczkę, a następnie mleko. Jeśli maluch będzie dobrze akceptował gluten możemy zwiększać jego ilość, a także zmieniać formę w jakiej go podajemy.
Dobrym wyborem mogą być na przykład gotowe kaszki mleczne jak Owsianka z jabłkami HiPP czy inne dania, takie jak Gruszki i jabłka z kleikiem orkiszowym BIO. Praktycznym rozwiązaniem będą także 1-2 Pierwsze ciasteczka BIO (po 7. miesiącu), które można podać również dzieciom po 5. miesiącu, wówczas jednak w formie papki, rozpuszczając ciasteczko w kilku łyżkach soku lub mleka, które pije maluch.

Ciekawostki3

Dla osób z celiakią, alergią czy z nadwrażliwością na gluten toksyczne są białka zawarte w pszenicy, życie i jęczmieniu. Często jako zboże zabronione wymienia się także owies, który w swojej czystej postaci jest jednak bezpieczny. Problemem jest jego zanieczyszczenie ziarnami innych zbóż (samosiejki na polu, zanieczyszczeniami podczas obróbki), dlatego produkty z udziałem owsa w przypadku osób z celiakią, nietolerancją lub alergią powinny zostać wyeliminowane z diety. W niektórych krajach produkowany jest czysty, certyfikowany bezglutenowy owies, którego spożywanie w niewielkich ilościach jest dozwolone. Na chwilę obecną żadne procesy technologicznej obróbki zbóż niestety nie są w stanie znieść niekorzystnego działania glutenu na chorych.

1. Sabine L. Vriezinga, M.D., Renata Auricchio, M.D I et al. “Randomized Feeding Intervention in Infants at High Risk for Celiac Disease” N Engl J Med 2014; 371:1304-1315 October 2, 2014.
2. Celiaklia.pl
3. Celiakia.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO