Posiłki w diecie malucha – smacznie i zdrowo
Żołądek noworodka jest maleńki, nie większy niż jego pięść. Jednak potrzeby żywieniowe malucha są duże, ponieważ w pierwszych 5 miesiącach dziecko podwaja swoją masę ciała, a po roku potraja. Oznacza to, że posiłki, jakie maluch powinien spożywać powinny być tzw. „gęste energetycznie”.
– Aby nie rozciągać małych brzuszków niepotrzebnie, wprowadzane po karmieniu piersią posiłki stałe powinny być smaczne, zdrowe, ale również pożywne i w niewielkiej objętości. Samodzielne przygotowywanie posiłków dla małego szkraba daje wielu Rodzicom dużo przyjemności, ale jedynie odpowiednie proporcje składników, a przede wszystkim obróbka termiczna dają nam pewność, że dajemy dziecku to, co najlepsze, a właściwie najzdrowsze – mówi Agnieszka Piskała specjalista ds. żywienia, dietetyk.
Na rynku dostępne jest wielofunkcyjne urządzenie Babymoov All in one Nutribaby+, które pomoże przygotować coś pysznego i zdrowego dla malucha.
Nutribaby+ to znacznie więcej niż znane i spotykane od dawien dawna podgrzewacze do zupek w słoiczkach. Z jego pomocą rozmrażać, ugotować jajka, sterylizować buteleczki, podgrzewać słoiczki i gotować na parze. Jest to bardzo zdrowe rozwiązanie, ponieważ wartości odżywcze pozostają w gotowanych produktach. Oprócz tego można blendować i przygotowywać samemu pyszne posiłki. Nowoczesny design i możliwość wyboru koloru obudowy to dodatkowe zalety. Urządzenie jest zaprojektowane z pomysłem i inwencją i – co najważniejsze – jest skuteczne i potrafi ułatwić życie każdej młodej mamie i nie tylko.
W jaki sposób przygotować domowe posiłki dla dziecka?
-
Najzdrowszą metodą przygotowywania posiłków jest gotowanie na parze. W ten sposób potrawy zachowują intensywność smaku i aromatu. To ważne, bo przecież nie chcemy karmić naszego oczka w głowie potrawami bez smaku! Dodatkowo warto wiedzieć, że w pierwszych 3 latach życia dziecka następuje tzw. „programowanie metaboliczne”. W tym okresie dziecko uczy się smaków, a im bardziej będą one dla niego wyraziste, tym chętniej będzie po nie sięgać w późniejszym wieku. Dlatego w jego diecie i smakach, których się nauczy nie może zabraknąć warzyw i owoców! Ugotowana na parze soczyście pomarańczowa marchewka czy intensywna zieleń groszku sprawią, że dziecko chętniej sięgnie po taki posiłek.
-
Gotując na parze nie ma konieczności doprawiania potraw. Większość składników dziecięcych zupek i dań to warzywa, mięso oraz tłuste ryby morskie. Te ostatnie, przede wszystkim zawierają w swoich tkankach naturalną sól, która doskonale podkreśla smak.
-
Gotując na parze zachowujemy wszystkie składniki odżywcze w najlepiej przyswajalnej przez organizm formie. Zachowane są wartości funkcjonalne witamin rozpuszczalnych w wodzie (witaminy C i witamin z grupy B) oraz składniki mineralne np. potas, które podczas tradycyjnego gotowania zostają po prostu w wodzie.
Przygotowując posiłki, pamiętajmy o kilku zasadach:
-
Używajmy warzyw i mięsa ze sprawdzonego gospodarstwa, w którym nie nadużywa się środków ochrony roślin, nawozów sztucznych oraz antybiotyków dla zwierząt,
-
Stosujmy odpowiednie proporcje składników do przygotowania zupki tj. 20% zboża (kasza, ryż, makaron), 10% mięso (indyk, królik, kurczak, cielęcina, wołowina, ryba) i 70% warzywa,
-
Nie przyprawiajmy dań solą, pieprzem czy cukrem wg. własnych upodobań kulinarnych,
-
Zupki gotujmy wyłącznie na wywarach z chudego mięsa (nie należy gotować zup dla dzieci na kościach i przerośniętych tłuszczem mięsach),
-
Do każdej porcji zupki dobrze jest dodać łyżeczkę masełka lub oliwy z oliwek.
O Nutribaby+:
- Pojemność: 2200 ml z czego 1500 ml w części do gotowania i 700 ml do blendowania
- Wymiary: 36 x 20 x 26 cm
- Waga: 2,94 kg