Sernik na makowym cieście

Sernik to prawdziwy król wśród wypieków – dzisiaj proponujemy tradycyjny wypiek, lecz z zaskakującym twistem! Makowy biszkopt i czekoladowe akcenty tworzą razem doskonałą i niebanalną kompozycję, która idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole.

Składniki:

Biszkopt z makiem:

• 8 jajek – rozmiar L
• 200 g cukru – 1 szklanka
• 150 g mąki pszennej – 1 szklanka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 200 g mielonego maku BackMit
• aromat migdałowy lub pomarańczowy – opcjonalnie

Sernik gotowany:

• 200 g masła
• 200 g cukru
• 1 kg twarogu na sernik
• 4 jajka – rozmiar L
• 2 opakowania budyniu waniliowego – na pół litra mleka bez cukru
• 200 ml mleka

Polewa czekoladowa:

• 200 ml śmietany kremówki 30%
• 200 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Biszkopt z makiem:

1. Jajka zmiksuj razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
2. W tym czasie przesiej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
3. Dodaj do mąki mielony mak i zmieszaj do połączenia.
4. Do ubitych jajek dodaj aromat (jeśli używasz).
5. Zmniejsz obroty miksera i dosypuj mąkę z makiem ciągle miksując.
6. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
7. Przelej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
8. Po upieczeniu biszkopt ostudź i przekrój na 3 blaty.

Sernik gotowany:

1. W większym garnku rozpuść masło.
2. Dodaj cukier i wymieszaj.
3. Dodaj twaróg, zmieszaj i dodaj pojedynczo jajka – dokładnie wymieszaj masę.
4. Gotuj twaróg aż zaczną się pojawiać lekkie bąbelki.
5. Dodaj do twarogu budynie zmieszane z mlekiem i dokładnie wymieszaj.
6. Gotuj aż masa zgęstnieje – możesz na koniec zmiksować sernik blenderem, aby masa była bardziej jednolita.

Wykończenie:

1. Do foremki włóż spodni blat ciasta z makiem i wyłóż na niego mniej więcej połowę masy sernikowej (możesz wylać ją gorącą).
2. Połóż drugi blat ciasta i wyłóż resztę sernika.
3. Przykryj wierzch ostatnim blatem ciasta.
4. Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy będzie bardzo ciepła dodaj do niej połamaną czekoladę – mieszaj aż się rozpuści.
5. Posmaruj polewą wierzch sernika.
6. Schłodź sernik w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.

sernik_na_makowym_ciescie_2

 

sernik_na_makowym_ciescie_3

 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock