Dobroczynna sól himalajska od DelikatesyMydlane.pl
Wraz z nadejściem wiosny do pracowni Delikatesy Mydlane.pl zawitały nowe pomysły. Po zimie czas na rewitalizacje ciała, wzmocnienie ducha i jak zwykle dobrą zabawę! Przedstawiam Państwu wiosenną gwiazdę, oto różowa sól himalajska.
Różowa sól himalajska – pochodzi ze wschodniej części Himalajów, z Pakistanu, gdzie do dzisiaj wydobywa się ją ręcznie. Uchodzi za najczystszą i najzdrowszą sól na Ziemi.
Składa się z cennych pierwiastków: wapnia, potasu, żelaza i magnezu, które wpływają na delikatnie różowy kolor.
Pomaga oczyszczać organizm z metali ciężkich, wspomaga układ krwionośny i obniża ciśnienie krwi. Dzięki swoim antybakteryjnym właściwością i zawartym mikroelementom szeroko stosowana jest w kosmetyce. Możemy się z nią spotkać w dobrej jakości peelingach, mających zbawienne działanie na naszą skórę.
Wspaniale relaksujące są kąpiele z dodatkiem soli, oleju kokosowego i olejków eterycznych. Takie domowe spa jest jak najbardziej w naszym zasięgu, z łatwością możemy je zrobić z dostępnych w sklepach produktów.
Do zrobienia musującej soli kąpielowej będziemy potrzebować:
– 1 kg różowej soli himalajskiej (drobnej)
– 100 g sody oczyszczonej (opcjonalnie)
– 2-3 łyżek oleju kokosowego
– 15-20 kropli olejku ze słodkiej pomarańczy
– barwnika, np. płynnego
– opakowania
Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy olejek zapachowy i barwnik, następnie mieszamy suche składniki, które łączymy z płynami. Rozcieramy powstałe grudni, dobrze mieszamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie gotową sól przekładamy do wcześniej naszykowanych opakowań, dozujemy w domowej kąpieli spa 3-4 łyżki stołowe. Pamiętajmy, że olej kokosowy wspaniale natłuszcza naszą skórę, ale również pozostaje na wannie. Przy odrobinie pomysłowości możemy zaangażować dzieci i jednocześnie przemycić troszkę wiedzy o soli.
Dobrodziejstwo natury
Sole mineralne mają właściwości znane i cenione od tysięcy lat. Służyły jako środek leczniczy, używano ich do odprawiania ceremonii religijnych, stosowano jako środek konserwujący i towar handlowy. W średniowieczu podróżowano tzw. szlakami solnymi, czyli szlakami handlowymi biegnącymi, tam gdzie sól była najbardziej dostępna. Sól była nazywana białym złotem. Historia zna podatek od obrotu solą, przemytników soli i wojny solne. Największe solniska znajdują się w basenie Morza Śródziemnego, na francuskim wybrzeżu Atlantyku, nad Adriatykiem skąd pozyskuje się sól morską.
Najsłynniejsze polskie kopalnie soli kamiennej to Bochnia i Wieliczka. Kopalnie te prowadzą obecnie działalność uzdrowiskowo-turystyczną. Wieliczka dostarcza soli pochodzącej z utylizacji wód zasolonych, wpływających do kopalni. W Tyrawie Solnej biją 3 źródła solanki. Śmiało można powiedzieć, że Polska kiedyś stała solą.
Z dobrodziejstw soli możemy korzystać dużo łatwiej i taniej niż w przeszłości. Dietetycy biją na alarm, drogowcy cieszą się że nie było zimy, a w kosmetologi chlorek sodu przeżywa renesans. Na sklepowych półkach spotkamy wiele rodzajów soli. Ale jak się w tym wszystkim odnaleźć?
Sól warzona – otrzymuje się ją w warzelniach poprzez oczyszczenie soli kamiennej. Proces warzenia polega na odparowaniu wody z roztworu soli kamiennej, z solanki. Takie doświadczenie przeprowadzał na pewno każdy uczeń szkoły podstawowej w domowym laboratorium. Sól warzona zawiera 99,9% chlorku sodu i jest oczyszczona z mikroelementów. Dodatkowo wzbogaca się ją w związki jodu, tak żeby zapewnić odpowiednią dawkę tego pierwiastka w diecie. Niedobory jodu mogą być przyczyną chorób tarczycy, a że nie każdy może pozwolić sobie na systematyczne spacery brzegiem morza – mamy gotowe remedium sól jodowaną.
Sól kamienna – składa się z halitu, minerału znanego od starożytności, którego głównym składnikiem jest chlorek sodu. Kryształy mają charakterystyczny, sześciokątny kształt i zabarwienie w zależności od domieszki, pomarańczowe, niebieskie, szare. Zastosowanie soli, bogatej w mikroelementy odnajdujemy w kuchni, jako niezbędnej przyprawy i środka konserwującego żywność.
Sól morska – powstaje poprzez naturalne odparowanie wody morskiej o dużym zasoleniu; jest bogata w mikroelementy takie jak jod, cynk, selen, magnez. Do jej produkcji nie stosuje się wybielaczy i antyzbrylaczy. W handlu możemy spotkać sól z różnych regionów świata (bogato reprezentowane Morze Martwe), konfekcjonowaną od najdrobniejszej ziarnistości aż po całkiem spore bryłki.
Sól czarna – w kulinarnym świecie ulubiona sól wegan i wegetarian. Stosowana jako dodatek wielu dań kuchni indyjskiej. Ceniona za swoje właściwości, przeciwdziała zgadze i wzdęciom. W skład tej soli oprócz chlorku sodu wchodzi siarczan sodu, siarczek żelaza i siarkowodór, stąd kolor szaro-fioletowy.
Czerwona sól hawajska – pozyskiwana z wód Pacyfiku, w długim i pracochłonnym procesie. Droga i rzadko spotykana. Kolor zawdzięcza minerałom z czerwonej, wulkanicznej gleby. Zawiera dużo wapnia, magnezu i tlenku siarki. Ma charakterystyczny smak i ziemisty zapach, a także musującą strukturę.
Różowa sól himalajska – gwiazda Delikatesów Mydlanych.pl. W pracowni powstały solne marchewki, które cieszą się dużą popularnością w domowym spa mojej córki.
Niedługo wakacje i mamy nadzieję na więcej morskich i solnych inspiracji. Korzystajmy z dobrodziejstw natury, pokażmy je naszym dzieciom, rozwijajmy kreatywność i dobrze się bawmy!
Monika Tolka Fabrowska
www.delikatesymydlane.pl