Co musisz wiedzieć o bezpieczeństwie mięsa i ryb
Są źródłem wielu ważnych składników odżywczych, istotnych dla rozwoju dziecka. Lekarze i dietetycy zalecają, aby od drugiego półrocza życia niemowlęcia na stałe zagościły w jadłospisie maluszka. O czym mowa? O mięsie i rybach, których wybór, a także odpowiednie przygotowanie może być dla rodziców wyzwaniem. Dlaczego? Na co zwracać uwagę, wprowadzając te składniki do diety dziecka? Czy można mieć pewność co do ich bezpieczeństwa? Na te i inne pytania odpowiada Ewa Wróblewska, ekspert BoboVita.
Kiedy niemowlę jest gotowe na delikatne rodzaje mięsa i ryby?
W trakcie życia płodowego młody organizm zgromadził zapasy żelaza, które około 5.-6. miesiąca zaczynają się wyczerpywać. Mięso to doskonałe źródło żelaza. Zarówno produkty mięsne, jak i ryby to bogactwo pełnowartościowego białka, istotnego dla intensywnie rozwijającego się młodego organizmu. Niemowlę potrzebuje codziennie około 10 g mięsa, dwa razy w tygodniu powinno to być mięso ryby. Z biegiem czasu dzienną porcję zwiększamy, aż do około 20 g pod koniec pierwszego roku życia.
Jakie gatunki ryb i jakie rodzaje mięsa są najlepsze dla małego dziecka?
Z uwagi na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych najlepszym wyborem będą tłuste ryby morskie, takie jak np. łosoś. W przypadku mięsa dobrym wyborem będą chude gatunki, takie jak indyk, kurczak, cielęcina czy wołowina. Na przykład posiłki BoboVita zawierają 6 rodzajów delikatnych mięs, między innymi cielęcinę i królika, oraz 3 rodzaje dziko żyjących ryb, poławianych zgodnie z zasadami zrównoważonego rybołówstwa, w tym łososia.
Na co zwracać uwagę, wybierając mięso i ryby dla maluszka?
Zarówno mięso, jak i ryby podawane na etapie rozszerzania diety powinny być dla dziecka bezpieczne, czyli pochodzić od zaufanych dostawców, być przebadanie pod kątem szkodliwych substancji, które mogłyby negatywnie wpłynąć na rozwój młodego organizmu. Ważne, by zwracać uwagę na ich pochodzenie i odpowiednie warunki hodowli zwierząt. Żywność przeznaczona specjalnie dla niemowląt i małych dzieci to produkty w pełni bezpieczne dla młodego organizmu maluszka – spełnia wyjątkowo rygorystyczne normy jakości i bezpieczeństwa, w tym kryteria narzucone przez regulacje unijne (Dyrektywa Komisji 2006/125/WE, Rozporządzenie Komisji (WE) 1881/2006).
Czy BoboVita może zagwarantować bezpieczeństwo swoich produktów?
Mięso w posiłkach BoboVita pochodzi wyłącznie z kontrolowanych hodowli, w których zgodnie z wymaganiami prawa nie stosuje się antybiotyków i hormonów. Dobrze znana jest nam historia chowu zwierząt oraz sposób ich żywienia, który ustalany jest z Działem Kontroli Jakości i Dostawców. Ryby w naszych posiłkach to wyłącznie ryby dziko żyjące, poławiane zgodnie z zasadami zrównoważonego rybołówstwa z dużych, otwartych akwenów, takich jak Ocean Spokojny (Wybrzeże Alaski) czy Południowo-Zachodni Ocean Atlantycki. Zanim produkt trafi na sklepowe półki, jest dokładnie badany pod kątem mikrobiologicznym, zawartości szkodliwych substancji i wartości odżywczej. Do posiłków BoboVita trafiają tylko składniki spełniające wyjątkowo surowe wymagania, nawet kilka tysięcy bardziej restrykcyjne niż w przypadku produktów dla dorosłych. Gwarancję realizacji tych wymogów daje wieloletnia współpraca z zaufanymi dostawcami. Z większością z nich marka współpracuje od ponad 10 lat, a każdy hodowca został zaaprobowany przez Dział Rozwoju Jakości Dostawców (co trwa nawet 2 lata!).
Więcej informacji o bezpieczeństwie mięs i ryb dla maluszka można znaleźć na stronie www.bobovita.pl.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzenia pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.