Przepis na świąteczne miniserniczki – zachęć malucha do wspólnego pieczenia!

Tradycyjne wigilijne wypieki obfite w mak, orzechy czy przyprawy korzenne – choć pyszne – nie są odpowiednim wyborem dla każdego. Dotyczy to przede wszystkim niemowląt i małych dzieci, których organizm jest wyjątkowo delikatny i ma specyficzne potrzeby żywieniowe. Na szczęście przy właściwym doborze produktów można zachować świąteczny klimat, dbając przy tym o jakość i bezpieczeństwo podawanych najmłodszym potraw. Wypróbujcie razem smakowity, a zarazem prosty przepis na miniserniczki dla małych i dużych!

Choć świąteczne potrawy kuszą swoim aromatem i smakiem, warto pamiętać, że najmłodsi członkowie rodziny mają inne potrzeby żywieniowe niż dorośli. Odpowiednim wyborem dla malucha – także od święta – jest żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci. Składniki zawarte w takich produktach spełniają wyjątkowo restrykcyjne normy jakości, a widoczne na ich opakowaniu wskazanie wieku (np. po 6. miesiącu czy 1. roku życia) pomaga rodzicom wybrać produkt dopasowany do potrzeb i umiejętności dziecka na określonym etapie jego rozwoju. Czy wiesz, że produkty przeznaczone dla najmłodszych można wykorzystać również do świątecznych wypieków? Takie propozycje z pewnością będą stanowić wartościowe urozmaicenie potrawy, a sam udział malucha w jej przygotowaniu będzie wsparciem w nauce samodzielności. Zatem do dzieła!

Miniserniczki na ciasteczkowym spodzie dla dziecka po 1. roku życia

Do przygotowania 12 sztuk miniserniczków potrzebne będą:

Piekarnik nastaw na ok. 175 stopni Celsjusza. Przed rozpoczęciem przygotowania serniczków wyjmij wszystkie składniki z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej. Na początek za pomocą blendera lub miksera połącz ciasteczka z masłem, aż masa osiągnie strukturę mokrego piasku. W następnej kolejności na gładko zmiksuj ser, jaja oraz banany. Na dno każdej papierowej foremki wsyp trochę masy ciasteczkowej, a na nią wyłóż masę serową – prawie do końca wysokości papilotki. Całość wstaw do piekarnika na około 45 minut. Miniserniczki będą gotowe do spożycia po ostudzeniu i kilkugodzinnym chłodzeniu w lodówce.

Owocowa wersja dla dziecka po 1. roku życia:

Jeśli w rodzinie jest maluch, który wyjątkowo lubi owocowe smaki, w przepisie można pominąć spód w postaci chrupiących ciasteczek i zamiast niego użyć mus BoboVita truskawka, jabłko i banan z napojem owsianym po 6. miesiącu życia. Mus świetnie sprawdzi się jako smakowita owocowa polewa na wierzchu serniczka.

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

zdj. biuro prasowe nutricia

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO