Chlebek dyniowo – cynamonowy

Aromatyczny chlebek dyniowo – cynamonowy z chrupiącą skórką to prosta w przygotowaniu i smaczna propozycja na przekąskę, popołudniowy deser czy dodatek do dań.

Chlebek dyniowo – cynamonowy.

Fot. Rapso

Składniki (mała keksówka):

  • 250 g dyni pieczonej (około 400 g surowej)

  • ½ szklanki oleju Rapso

  • 100 g drobnego cukru trzcinowego demerara GoldPack

  • 250 g mąki pszennej

  • 2 jajka L (temperatura pokojowa)

  • cukier waniliowy

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki sody

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła (temperatura pokojowa)

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

  1. Włącz piekarnik na 175°C, góra-dół.

  2. Wszystkie suche składniki wsyp do 1 miski.

  3. Upieczoną dynię (przestudzoną) zmiksuj z jajkami i olejem.

  4. Połącz ze sobą suche i mokre składniki.

  5. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.

  6. Przełóż ciasto do keksówki, wyrównaj powierzchnię.

  7. Masło połącz z cukrem i cynamonem. Utworzoną kruszonką posyp wierzch ciasta.

  8. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki (wraz z papierem) i przestudź.

————————————————————————————————————————————–

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock