Dyniowe pesto z makaronem

W klasycznej odsłonie podstawą smaku pesto jest bazylia i orzeszki pinii. My proponujemy alternatywą wersję, w której prym wiedzie dynia. Sos w połączeniu z makaronem stanowi pyszne i sycące danie dla całej rodziny.

Składniki (4–6 porcji):

· 1 mała dynia Hokkaido (około 400 g)
· 1 opakowanie orzechów włoskich KRESTO SELECT
· 1/3 szklanki + 2 łyżki oleju Rapso
· 50 g sera parmezan
· 1 średni ząbek czosnku
· sól (ilość według uznania)

Wykonanie:

1. Dynię przekrój na pół, wydrąż miąższ z pestkami, następnie pokrój w kostkę.
2. Przełóż dynię do foremki, skrop ją 2 łyżkami oleju, posyp szczyptą soli, całość wymieszaj.
3. Piecz dynię do miękkości i lekkiego zrumienienia około 30 minut, w temperaturze 200°C (z funkcją góra-dół lub z funkcją termoobiegu) albo 40 minut bez tych funkcji. W trakcie pieczenia zamieszaj dynię 2–3 razy.
4. Przełóż przestudzoną dynię, dodaj orzechy, czosnek, starty parmezan, sól, pieprz oraz olej. Całość zmiksuj w blenderze.
5. Ugotuj makaron lub kluski, np. gnocchi al dente, odlej 1/2 szklanki wody.
6. Wymieszaj makaron z podgrzanym pesto, dodaj wodę z makaronu w ilości według uznania (do uzyskania odpowiadającej konsystencji).
7. Całość możesz podać np. z płatkami parmezanu.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock