Krem z pieczonych pomidorów z makaronem z dyni
Chłodne, listopadowe dni dają się we znaki. Warto poszukać pełnowartościowych i zdrowych przepisów, aby wzmocnić organizm w jesiennym czasie. Na rozgrzanie proponujemy aromatyczną zupę krem z pieczonych pomidorów w towarzystwie makaronu z dyni.
Fot. Mama i ja
Składniki:
-
500 ml wody Mama i ja
-
1kg pomidorów malinowych
-
1 dynia makaronowa
-
1 batat lub marchewka
-
garść (łyżka) posiekanego lubczyku
-
sól i pieprz
-
łyżeczka słodkiej papryki
-
pół łyżeczki tymianku (świeży lub suszony)
-
łyżeczka bazylii (świeżej lub suszonej)
-
kilka ziarenek ziela angielskiego
-
listek laurowy
-
łyżeczka oliwy
Wykonanie:
1. Pomidory przekroić na połówki lub ćwiartki, odkroić twardy środek.
2. Batata obrać i pokroić w plastry.
3. Warzywa skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 25 minut.
4. W tym czasie zagotować w garnku wodę Mama i ja z zielem angielskim i listkiem laurowym.
5. Pomidory i batata wyjąć z piekarnika – zdjąć skórkę z pomidorów i włożyć warzywa do garnka z wodą. Gotować razem kilka minut.
5. Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, a następnie zblendować całość na gładki krem.
6. Zupę podawać z makaronem z dyni makaronowej lub zwykłym, z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Można dodać parmezan lub odrobinę śmietany do smaku.
*Makaron dyniowy uzyskujemy z pieczonej dyni makaronowej. Dynię makaronową należy przekroić na pół, wydrążyć pestki, skropić oliwą, doprawić i wstawić do piekarnika na 200°C na około 45-60 minut.
Woda źródlana Mama i ja
Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.
Strona www: https://wodadladziecka.pl/
Cena:
1,5 L – cena: 1,89 zł
0,5 L – cena: 1,49 zł
0,33 L – cena: ok. 1,35 zł