Miód pozyskiwany z najbardziej dziewiczych i czystych terenów
Mānuka Health ma siedzibę w Nowej Zelandii i współpracuje z lokalnymi właścicielami ziemskimi, aby dotrzeć do najczystszych zakątków tego malowniczego kraju, w celu ustawienia uli. Są to miejsca odległe i gęsto porośnięte krzewami Mānuka. Dzięki temu pszczoły skupiają się tylko na nich, a nie na innych roślinach.
magiczny krzew Mānuka
Nowozelandzkie drzewo Mānuka (Leptospermum scoparium) jest wyjątkowo przystosowane do rozwoju w trudnym środowisku naturalnym Nowej Zelandii. Odporny krzew Mānuka działa jako naturalny obrońca i regenerator ziemi, a promowanie wzrostu i trwałości rodzimych plantacji Mānuka
jest niezwykle ważne dla firmy Mānuka Health.
miód manuka
Miód Mānuka MGO™ łączy w sobie potężną esencję nowozelandzkiego drzewa Mānuka z tradycyjnymi właściwościami miodu – unikalne, naturalne właściwości potwierdzone najnowszą nauką. Zawsze wiedzieliśmy, że miód Mānuka jest wyjątkowy, a nauka to udowodniła. Partnerzy badawczy Manuka Health odkryli, że naturalny methylglyoxal (MGO™) jest magicznym składnikiem, który sprawia, że miód Mānuka jest tak wyjątkowy. Manuka Health jest pionierem w systemie klasyfikacji MGO™, który umożliwia testowanie i certyfikowanie każdego słoika pod kątem mocy, czystości i jakości MGO™. Testowanie MGO™ jest precyzyjnym i przejrzystym pomiarem kluczowego związku w miodzie Mānuka.
Miody Manuka MGO™ są przebadane pod względem aż sześciu czynników określających jakość Miodu Manuka: methylglyoxal, pyłek kwiatowy Leptosperin, DHA, HMF, liczba diastazowa oraz badania mikrobiologiczne.
Pszczoły i pszczelarze
Pszczoły są nie tylko odpowiedzialne za wspaniałe produkty naturalne, takie jak miód, propolis i mleczko pszczele, ale odgrywają również istotną rolę w ekosystemie świata. Wysoce doświadczony zespół pszczelarski Mānuka Health, współpracuje z oddanymi właścicielami gruntów, zapewniając, pielęgnację i chronione pszczół przez cały rok.
Jesteśmy pasjonatami pracowitych pszczół dlatego zrównoważona produkcja miodu manuka jest dla nas priorytetem. Ścisła współpraca firmy Mānuka Health z właścicielami ziemskimi i pszczelarzami, pozwala nam kontrolować, czy pszczoły są dobrze odżywione i chronione podczas ciężkiej pracy nad przygotowaniem naszego pysznego miodu Mānuka.
Dzięki dostępowi do odległych, dziewiczych środowisk, istnieje bardzo małe ryzyko obecności herbicydów i pestycydów w środowisku dla naszych pszczół – co jest jednym z największych zagrożeń dla ich zdrowia.
Złote zasady Mānuka Health to:
ZDROWIE I PIELĘGNACJA ULA
Dbanie o pszczoły i ich dobre odżywianie przez cały rok
PROGRAMY ZIMOWE
Ochrona i monitorowanie uli, podczas przerw w produkcji miodu
NIE STOSUJEMY ANTYBIOTYKÓW I HORMONÓW
pszczelarze
Zespół pszczelarski Mānuka Health należy do najbardziej doświadczonych w Nowej Zelandii. Prowadzony przez naszego mistrza pszczelarza Davida Campbella, zespół stale powiększa się o nowych oddanych pszczelarzy w Mānuka Health, skupiających się na produkcji najwyższej jakości miodu Mānuka oraz propolisu.
Liderzy Miodu Mānuka
Pionierski duch Mānuka Health jest przykładem połączenia nauki i natury, stanowiących podstawę filozofii naszej i produktów. Mānuka Health współpracuje z liderami w swojej dziedzinie, w tym z profesorami Molanem i Henle, a także z innymi globalnymi partnerstwami naukowymi. Dzięki ich wsparciu wykorzystujemy badania i wiedzę, aby oferować produkty, które mają realne znaczenie dla naszych klientów.
pionierzy miodu Mānuka MGO
W 2008 roku firma Mānuka Health była autorem nowej metody testowania methyloglyoxalu (MGO™) – bardziej precyzyjnej i wiarygodnej metody oceny miodu manuka, w oparciu o przełomowe prace niemieckich naukowców.
Odkrycie methyloglyoxalu jako kluczowego związku naturalnie występującego w miodzie manuka było przełomem po latach globalnych badań naukowych w celu znalezienia „magicznego składnika Mānuka”.
Polskie badania methyloglyoxalu prowadzone wspólnie z firmą propharma
Firma Propharma regularnie przeprowadza badania miodów manuka, aby mieć pewność, że Klienci otrzymują pełnowartościowy produkt. Już pierwsze autorskie badania zawartości methylglyoxalu w miodach manuka zaowocowały zaskakującymi wynikami – wszystkie przebadane miody zawierały zdecydowanie więcej methylglyoxalu (MGO) niż gwarantował producent.
W 2020 roku przeprowadziliśmy badanie, w ramach którego porównywaliśmy deklarowaną zawartość methylglyoxalu w miodzie manuka z tą, która faktycznie występuje w danym słoiczku. Dotychczasowe badania zawartości MGO w miodach manuka wykazały bowiem, iż rzeczywista ilość tego związku w miodzie może być wyższa niż ta wskazywana przez jego producentów.
Tabela przedstawiająca wyniki badań zawartości methylglyoxalu przeprowadzonych w 2020 roku
Gwarantowana zawartość MGO™ |
Rzeczywista zawartość MGO™ |
100+ |
205,7 mg/kg |
250+ |
426,1 mg/kg |
400+ |
538,5 mg/kg |
550+ |
678,2 mg/kg |