Tarta orzechowa

Tarta orzechowa przełamuje utarte, kulinarne ścieżki, zaskakuje smakiem porywa aromatem i zachwyca finezją formy. Pyszny deser dla całej rodziny!

Składniki na ciasto: (foremka do tarty o średnicy ok. 26 cm):

150 g tartych orzechów włoskich BackMit
1 szklanka cukru
165 g masła – miękkiego
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko L (lub 2 M)
otarta skórka z 1 średniej cytryny
szczypta soli

Dodatkowo:

1 kg malin mrożonych lub świeżych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do misy miksera i powoli ucieraj, aż do połączenia.
2. Formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
3. Foremkę wyłóż ¾ porcji ciasta i włóż do zamrażarki na minimum godzinę.
4. Z pozostałego ciasta uformuj kulkę i także włóż do zamrażalki.
5. Maliny rozgnieć lekko widelcem. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
6. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
7. Ciasto z zamrażalnika cienko rozwałkuj (może być potrzebne podsypywanie mąką).
8. Potnij ciasto na około 1 cm paski.
9. Wyłóż masę z malinami do formy. Ułóż na niej w kratkę paski ciasta.
10. Piecz ciasto 40-45 minut, na średniej półce do ładnego zezłocenia.
11. Podawaj ostudzone.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO