Na stronie dobra-mama.pl mogą występować wpisy o charakterze reklamowym.

Zupa botwinkowa z ziemniakami i smażoną cebulką

Sezon letni obfituje w świeże, sezonowe warzywa i owoce. Warto to wykorzystać i dostosować w tym czasie swoje menu do składników oferowanych przez naturę. Jednym z nich jest botwinka, z której liście oraz bulwy mogą stanowić doskonałą bazę dla pysznej i pożywnej zupy z dodatkiem ziemniaków i smażonej cebuli.

Zupa botwinkowa z ziemniakami i smażoną cebulą.

Składniki (4 porcje):

  • 1 pęczek botwiny wraz z buraczkami
  • 1,2 litra bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
  • 2–3 łyżeczki pokrojonego koperku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2–3 łyżki octu (jabłkowego, winnego lub cytryny)
  • śmietana do zupy (ilość według uznania)

Sos słodko-kwaśny

  • 4 jajka
  • ok. 800 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • olej Rapso

Wykonanie

  1. Umyj botwinkę, odetnij buraczki, które następnie wyszoruj lub obierz i pokrój w plasterki.
  2. Zagotuj bulion i dodaj plastry buraczków – gotuj 5 minut.
  3. Dodaj pokrojone listki i łodyżki. Zetrzyj czosnek i dodaj do garnka. Całość gotuj około 3 minut. Następnie wyłącz ogień.
  4. Dodaj pokrojony drobno lubczyk.
  5. Zahartuj śmietanę dodając do niej 2 łyżki zupy, pomieszaj i dodaj do garnka. Dopraw cukrem
    i octem dla smaku.
  6. Ugotuj ziemniaki i zeszklij cebulkę. Ugotowane ziemniaki odcedź, zgnieć, a następnie wymieszaj wraz z cebulą i olejem.
  7. Zupę podaj w głębokich talerzach z ziemniakami oraz ugotowanym na twardo jajkiem. Przed podaniem całość posyp koperkiem

    Fot. Rapso

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock