Gazpacho z krewetkami i słonecznikiem

Gazpacho to niezwykle popularne danie w kuchni hiszpańskiej, które wzbudza zachwyt swym aromatycznym smakiem. Polecamy szczególnie wersję z dodatkiem krewetek i słonecznika. Pycha!

Składniki (2 porcje):

• 800 g pomidorów malinowych
• 2 ogórki gruntowe
• pół małej czerwonej cebuli
• 1 kromka czerstwego chleba
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 50 ml oliwy z oliwek
• sól, pieprz

Na krewetki:

• 6 sztuk surowych krewetek
• 1 ząbek czosnku
• 10-12 pomidorków koktajlowych
• 3 łyżki białego wytrawnego wina
• 1 łyżeczka masła
• sól, pieprz

Dodatkowo:

• 3 łyżki słonecznika KRESTO
• listki bazylii do posypania

Wykonanie:

1. Słonecznik upraż na suchej patelni.
2. Natnij skórkę na pomidorach i zalej je wrzątkiem. Pomidory obierz ze skórki i wytnij twarde części przy ogonkach.
3. Do kielicha blendera przełóż pokrojone pomidory, obrane ogórki, ząbki czosnku, posiekaną cebulę, pokruszony chleb, ocet i oliwę. Dodaj soli, pieprzu i zblenduj. Przełóż do schłodzenia na 2-3 godziny.
4. Krewetki i pomidorki nabij na patyczki do burgerów. Smaż na oliwie razem z czosnkiem
i pozostałymi pomidorkami. Gdy krewetki będą różowe z obu stron wlej wino, a po odparowaniu dodaj masła.
5. Gazpacho podaj z prażonym słonecznikiem, oliwą i bazylią.

gazpacho_2

www.vog.pl

Współpraca reklamowa

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO