W dobie przetwarzanej chemicznie żywności, coraz częściej poszukujemy prostych i niekoniecznie drogich pomysłów na żywienie oparte o zdrowe produkty, które możemy też wyprodukować we własnym gospodarstwie domowym. Powszechne stało się przyrządzanie domowych jogurtów, zakwasu do pieczenia chleba. Dziś wielką popularność zyskuje hodowanie kiełków – źródła wielu wartości odżywczych, witamin, enzymów, etc.

Autorki niniejszej książki, lek. med. Jadwiga Kempisty i lek. med. Urszula Chorzępa dzielą się z nami rzetelną wiedzą – zawierającą najnowsze osiągnięcia medycyny, biologii i fizyki, na temat kiełków, potwierdzając tym samym potężną moc tych niepozornie wyglądających, ale jakże wartościowych pod względem odżywczym ziaren:

„Badania naukowe potwierdziły, że największą ilość substancji odżywczych, jak pierwiastki śladowe, witaminy, enzymy czy aminokwasy, posiada roślina w pierwszych dniach kiełkowania, wielokrotnie w tym okresie zwiększając ich zawartość. Na przykład: w stosunku do suchego ziarna, w piątym, 8 dniu kiełkowania w zarodku owsa jest 1300% więcej witaminy B2, 500% więcej witaminy A, B i kwasu foliowego. Czy można chcieć więcej?! Szanowni Państwo – żadne suplementy wartości odżywczych w tabletkach, proszkach, płynach nie zapewnią nam tak idealnych połączeń jak kiełki. Bo oprócz tych wszystkich wyżej wymienionych wartości olbrzymia ilość enzymów i bogactwo połączeń sprawiają, że te wszystkie wartości odżywcze są wchłaniane w całości”.

W kilkunastu rozdziałach poznajemy historię kiełkowania, poradnik jak prawidłowo kiełkować ziarna, dowiadujemy się również o składzie biochemicznym poszczególnych ziaren takich jak: lucerna, soja, fasola mung, rzodkiewka, soczewica, len, sezam, gryka, a także otrzymujemy wskazówki konkretnego stosowania wykiełkowanych roślin na konkretne dolegliwości i choroby (alergie, choroby tarczycy, kłopoty ze snem).

„Już wiesz, że rano, aby wzmocnić energię, zarówno życiową jak i umysłową – masz zjeść garść kiełków.

Dziecko ma dzisiaj klasówkę – garść kiełków szczególnie lucerny.

Wybierasz się pograć w piłkę i chcesz pokonać innych – garść kiełków.

Kiełki będą nam pomocne. Pomocne będą również kwiaty, słońce, jod nad Bałtykiem, no i oczywiście MY – radośni, uśmiechnięci i życzliwi.”

Jadwiga Kempisty, jako jedna z niewielu „zachodnich” polskich lekarzy odnosi się także do Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, wprowadzając pojęcie energii i zalet energetycznych żywności. Okazuje się bowiem, że skiełkowane zboża są nie tylko źródłem niezliczonych wartości odżywczych, ale także dostarczają nam mnóstwo energii życiowej. Nie bez przyczyny nazywane są naturalnymi dopalaczami.

Książka dla jednych jest zrozumiała a dla drugich kontrowersyjna, ale na pewno dostarcza dużo cennych informacji, praktycznych porad i przepisów – zapraszamy do lektury.

“Kiełki. Naturalny energetyk” to pierwsze wydanie tej książki lekarek: Jadwigi Kempisty i Urszuli Chorzępy, które od lat propagują ideę zdrowego odżywiania.

Dostępna na: https://www.leczeniezywieniem.pl
Wydawca: Sun and Food , wydanie 1, str. 125, XV rozdziałów ,
cena rekomendowana: 29,00 zł