7 ważnych faktów na temat zbóż w diecie niemowlęcia
Moment, w którym maluch rozpoczyna przygodę ze smakami innymi niż mleko mamy, jest wyjątkowy. Prawidłowe rozszerzanie diety odgrywa bowiem ważną rolę w wielu procesach rozwojowych dziecka i ma ogromne znaczenie dla jego przyszłości. Produkty zbożowe to jedne z pierwszych pokarmów uzupełniających, które na stałe powinny zagościć w jadłospisie niemowlęcia. Drogi rodzicu, czy wiesz wszystko na ich temat?
FAKT nr 1: Zanim przyjdzie czas na zboża, niemowlę powinno zaakceptować smak warzyw i owoców
Warto pamiętać, że na każdy nowy produkt w diecie malucha przychodzi odpowiednia pora. Urozmaicanie jadłospisu niemowlęcia należy rozpocząć nie wcześniej niż przed ukończeniem przez nie 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu[1]. Rozszerzanie diety rozpoczyna się od warzyw, a po ok. 2 tygodniach wprowadza się owoce. Dopiero w następnej kolejności można zapoznać malucha z kolejnymi produktami, np. zbożami.
FAKT nr 2: Nie każde zboża są odpowiednie dla niemowlęcia
Organizm niemowlęcia czy małego dziecka wciąż intensywnie się rozwija i jest wyjątkowo wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych – nie jest jeszcze gotowy na spożywanie zbóż zawartych w produktach przeznaczonych dla dorosłych. To dlatego warto sięgać dla malucha po produkty przeznaczone specjalnie dla najmłodszych, ze wskazaniem wieku na opakowaniu (np. po 6. czy 8. miesiącu życia).
FAKT nr 3: Kaszki to produkty zbożowe dopasowane do potrzeb najmłodszych
Aby mieć pewność, że wprowadzane produkty zbożowe są odpowiednie dla malucha, warto wybierać kaszki przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. Każda partia zawartych w takich produktach zbóż przechodzi nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa, a ich wartość odżywcza jest zgodna z wymaganiami prawa.
FAKT nr 4: Wprowadzanie zbóż to jeden z etapów nauki nowych konsystencji
Konsystencja produktów zbożowych różni się od konsystencji mleka mamy. Właśnie dlatego kaszki ułatwiają maluchowi przechodzenie z diety płynnej na bardziej stałą.
FAKT nr 5: Zboża w postaci kaszek pomagają bilansować jadłospis niemowlęcia
Kaszki to produkty zbożowe, które dostarczają energię oraz składniki odżywcze. Te z dodatkiem mleka modyfikowanego, przygotowane zgodnie z opisem na opakowaniu, stanowią pełnowartościowy[2] posiłek, który dostarcza maluchowi odpowiednią ilość węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i składników mineralnych.
FAKT nr 6: Nie należy opóźniać wprowadzania do diety niemowlęcia zbóż zawierających gluten
Zgodnie z zaleceniami ekspertów gluten powinien pojawić się w diecie w dowolnym momencie po ukończeniu przez niemowlę 17. tygodnia i przed ukończeniem 12. miesiąca życia[3]. Na początku stopniowego wprowadzania zbóż zawierających gluten sprawdzi się delikatna kaszka manna, która powstaje z ziaren pszenicy.
FAKT nr 7: Kaszka to łatwy sposób na wprowadzanie zbóż do diety malucha
Kaszki przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci są proste w przygotowaniu i nie wymagają gotowania. Sposób, w jaki powinno się je przyrządzić, jest zawsze opisany na opakowaniu – należy odmierzyć odpowiednią ilość produktu i przygotować go z ciepłą wodą (w przypadku kaszki mlecznej) lub z mlekiem mamy czy mlekiem modyfikowanym (w przypadku kaszki bezmlecznej).
To, co dobre dla maluszka
Przykładem produktów zbożowych w pełni dopasowanych do potrzeb niemowląt i małych dzieci są kaszki BoboVita PORCJA ZBÓŻ. Charakteryzuje je 0% dodatku cukru*, 0% konserwantów**, 0% barwników** i 0% wzmacniaczy smaku**. Są wartościowe i zawierają nawet 7 rodzajów różnorodnych zbóż, takich jak pszenica, owies, ryż, proso, kukurydza, jęczmień i żyto. To smakowite propozycje, które w bezpieczny sposób urozmaicą jadłospis malucha.
* Zawierają naturalnie występujące cukry, pochodzące ze zbóż, owoców i mleka.
** Zgodnie z przepisami prawa.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
zdj. bobovita