Orkisz, proso, gryka – czy znasz wszystkie wartościowe zboża dla malucha?

Produkty zbożowe to ważny składnik diety na każdym etapie życia. W okresie niemowlęcym stanowią cenne uzupełnienie jadłospisu w ważne dla prawidłowego rozwoju składniki odżywcze. Ponadto pomagają w przejściu z konsystencji płynnej – jaką posiada mleka mamy – na pokarmy bardziej stałe. Aby dziecko w dorosłym życiu chętnie sięgało po wartościowe i różnorodne zboża, warto proponować mu je już w okresie wczesnego dzieciństwa.

Dlaczego zboża są ważne?

W pierwszych latach życia dziecko jest wyjątkowo delikatne i intensywnie się rozwija. Właśnie dlatego w tym okresie kluczowa jest właściwie skomponowana dieta. Produkty zbożowe – wprowadzane do jadłospisu zaraz po pierwszych warzywach i owocach – pozwalają niemowlęciu poznawać nowe konsystencje, a także pomagają uzupełniać coraz większe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Komponując dietę malucha, warto uwzględniać w niej różnorodne odmiany zbóż, które różnią się od siebie wartością odżywczą. Co istotne – ich obecność w codziennym menu przyzwyczaja niemowlę do bardziej urozmaiconego jadłospisu w przyszłości.

Cenne zboża to również te bezglutenowe

Ryż, kukurydza, proso czy gryka to zboża bezglutenowe, jednak równie ważne w diecie niemowlęcia. Tak jak zboża zawierające gluten, dostarczają wartościowe składniki odżywcze, dzięki czemu jadłospis malucha staje się bogatszy o witaminy, np. te z grupy B oraz o magnez czy cynk1.

Źródło wartościowych i bezpiecznych zbóż

Aby wspierać prawidłowy rozwój niemowlęcia, warto pamiętać, że jego organizm nie jest obojętny na składniki zawarte w pożywieniu. Liczy się zarówno rodzaj wybieranych produktów, jak i ich jakość. Właśnie dlatego pomocna w komponowaniu diety najmłodszych jest żywność przeznaczona specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. Do tej kategorii należy m.in. szeroki asortyment kaszek skomponowanych z różnorodnych zbóż, takich jak pszenica, orkisz, proso, żyto, owies, ryż czy gryka. Spełniają one wyjątkowo restrykcyjne normy jakości, a widoczne na ich opakowaniu wskazanie wieku (np. po 6., 8. czy 10. miesiącu życia) pomaga rodzicom wybrać produkt dopasowany do potrzeb i umiejętności dziecka na określonym etapie jego rozwoju.

Ciekawostka!

Orkisz to wartościowe zboże, które powstało już w czasach starożytnych ze skrzyżowania najstarszego przodka pszenicy – samopszy – z trawą kozieńca2.

7 rodzajów zbóż w jednej kaszce

Na sklepowej półce można znaleźć kaszki skomponowane z wielu różnorodnych zbóż. Przykładem są propozycje BoboVita PORCJA ZBÓŻ, które zawierają nawet do 7 rodzajów zbóż uprawianych wyłącznie na kontrolowanych polach, gdzie istotne znaczenie odgrywa klimat, temperatura, nasłonecznienie czy wiatr. Dzięki tym starannym zabiegom oraz trosce o odpowiednią jakość surowców kaszka stanowi dla niemowlęcia pełnowartościowy3 posiłek, dostarczający mu odpowiednią ilość węglowodanów, tłuszczu, białka oraz witamin i składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego rozwoju. Oprócz tego, że dostarczają energię, charakteryzuje je 0% dodatku cukru*, a także 0% konserwantów**, 0% barwników** i 0% oleju palmowego.

Czy wiesz, co tak naprawdę jest zbożem?

Zboża to rośliny z rodziny wiechlinowatych, należące do gatunków takich jak pszenica, orkisz, proso, jęczmień czy żyto. Z kolei nasiona, takie jak amarantus, gryka czy komosa ryżowa, to tzw. zboża rzekome, które wytwarzane są przez rośliny z innych rodzin i nie należą do kategorii zbóż4.

* Zawierają naturalnie występujące cukry, pochodzące ze zbóż, owoców i mleka.

** Zgodnie z przepisami prawa kaszki dla niemowląt i małych dzieci nie mogą zawierać konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku.

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

1 Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria 2021, T. 18.

2 Rożnowski J. i wsp., Nutritional and pro-healthy properties of spelt wheat (Triticum spelta L.), Postępy Fitoterapii, 2014.

3 Dotyczy produktu przygotowanego zgodnie z rekomendacją producenta, dodatek mleka i owoców w proszku w zależności od rodzaju kaszki.

4 http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/2016/slajdy_luty_1.pdf

zdj. biuro prasowe Nutricia

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock