Tych składników nie może zabraknąć w diecie juniora
1000 pierwszych dni życia to czas, kiedy młody organizm rozwija się bardzo intensywnie – bardziej niż w okresie dojrzewania! To dlatego dziecko ma wtedy szczególne potrzeby żywieniowe. Warto zatem wiedzieć, jakich składników najczęściej brakuje w diecie małych dzieci i jak uzupełnić ich niedobory, aby wspierać prawidłowy rozwój młodego organizmu. Dowiedz się, jakie znaczenie ma dla tego procesu mleko oraz produkty mleczne.
To ważne!
Świadomość znaczenia prawidłowej diety niemowlęcia wciąż rośnie. Niestety cały czas niedostatecznie zwraca się uwagę na komponowanie jadłospisu dopasowanego do potrzeb dziecka po 1. roku życia. A przecież to właśnie w 2. i 3. roku życia junior wyrabia w sobie preferencje w zakresie smaku czy apetytu, czyli tego, co chętnie jada, a czego nie lubi.
Czego potrzebuje junior
Między 1. a 3. rokiem życia dziecko każdego dnia staje się coraz bardziej samodzielne i szybko zdobywa nowe umiejętności. Z tego powodu kilkulatek, mimo że jest znacznie mniejszy od osoby dorosłej, potrzebuje nawet 6 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej żelaza, jodu i wapnia w porównaniu do niej[1]. Wszystkie te składniki odżywcze to swego rodzaju „niezbędnik” w prawidłowym odżywianiu juniora, a to właśnie ich najczęściej brakuje w diecie dzieci po 1. urodzinach.
Czy wiesz, że…
…aby zapewnić małemu dziecku optymalne warunki rozwoju, należy zatroszczyć się m.in. o jego właściwą dietę?
Niemałe znaczenie ma tu również fakt, że możliwe niedobory składników pokarmowych mogą zaburzyć rozwój dziecka[2].
Braki w diecie najmłodszych
Z badań wynika, że 94% dzieci po 1. roku życia otrzymuje z dietą niewystarczającą ilość witaminy D, a deficyt wapnia występuje w dietach 42% juniorów[3] w tej samej grupie wiekowej. Wapń i witamina D są kluczowe w rozwoju mocnych kości i zębów, dlatego należy dostarczać je dziecku wraz z pożywieniem. Rodzice często zbyt wcześnie jednak podają małemu dziecku posiłki z rodzinnego stołu. Tymczasem spożywane przez juniora „dorosłe” potrawy nie zawsze są dla niego odpowiednie i mogą nie dostarczać mu wystarczające ilości ważnych składników odżywczych, a to z kolei może mieć swoje konsekwencje w przyszłości. Przykładowo niska podaż dobowa witaminy D i wapnia może prowadzić do rozwoju krzywicy, osteoporozy i złamań[4].
Mleko nadal ważne
Zaspokojenie potrzeb żywieniowych wciąż rozwijającego się organizmu w niepowtarzalnym okresie, jakim jest 1000 pierwszych dni życia, jest kluczowe dla harmonijnego wzrostu dziecka. To dlatego eksperci ds. żywienia najmłodszych podkreślają, że podstawą diety dziecka po 1. roku powinno pozostać mleko i produkty mleczne. Zaleca się, aby produkty białkowe stanowiły 4-5 porcji w diecie dziecka po 1. roku życia, w tym 2 porcje mleka oraz 1 porcję innych produktów mlecznych, takich jak twarożek, jogurt czy ser żółty[5]. Są one bowiem bogate w składniki odżywcze – witaminy i składniki mineralne, w tym wapń, który odpowiada m.in. za prawidłowy rozwój kości i zębów dziecka[6]. Tylko jakie mleko jest najlepsze dla małego brzuszka?
Mleko krowie jest dobrym źródłem wapnia, zawiera jednak niewiele ilości takich składników jak jod czy żelazo, a także witaminy D, które są ważne dla małego dziecka. Mleko modyfikowane typu Junior to natomiast produkt w pełni dopasowany do szczególnych potrzeb małego brzuszka. Mleka modyfikowane Bebiko Junior[7] podobnie jak mleko krowie są cennym źródłem wapnia, a do tego zawierają do 155 razy więcej witaminy D, 15 razy więcej witaminy C, 15 razy więcej witaminy E, 12 razy więcej żelaza, 6 razy więcej jodu niż mleko krowie[8]. Właśnie dlatego Bebiko Junior to więcej niż mleko! Rodzice podając 2 kubki po 200 ml tego mleka, mogą lepiej realizować zapotrzebowanie dziecka m.in. na te istotne witaminy i składniki mineralne, ważne dla jego prawidłowego rozwoju.
[1] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IŻŻ, Warszawa 2017.
[2] Sybilski A. J., Michalczuk M., Zasady żywienia dzieci w drugim i trzecim roku życia. Pediatr Med Rodz 2010, 6 (3), p. 182-188.
[3] Raport z badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok”, Instytut Matki i Dziecka, 2017. Badanie zostało zainicjowane przez Fundację Nutricia.
[4] Misra M, Pacaud D, Petryk A, Collett-Solberg PF, Kappy M. Vitamin D deficiency in children and its management: review of current knowledge and recommendations. Pediatrics 2008;122:398-417.
[5] Weker i wsp., Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki i Dziecka, 2012.
[6] Tamże.
[7] Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert, Bebiko Junior 4 NUTRIflor Expert, Bebiko Junior 5 NUTRIflor Expert.
[8] Wartości te zostały opracowane na podstawie porównania ilości składników zawartych w dwóch kubkach 200 ml mleka modyfikowanego Bebiko Junior i dwóch kubkach 200 ml mleka krowiego 2%.
Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.