Zupa wiśniowa z polentą
Choć nazwa może brzmieć zagadkowo, danie jest proste w przygotowaniu i sycące, a składniki z pewnością masz już w swojej kuchni. Wiśniowa zupa podawana na zimno w letnie dni to nie tylko ciekawa alternatywa dla klasycznych propozycji obiadowych, ale również bardzo kusząca nowość dla wszystkich małych odkrywców ciekawych smaków.
Składniki (4 porcje)
- 1 kg wiśni
- 1 litr wody Mama i ja
- 250 ml śmietany do zupy
- 3 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu
(lub ilość według uznania) - 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo na polentę
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki wody Mama i Ja
- szczypta soli
Wykonanie
- Wiśnie wydryluj, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj 10 minut.
- Dopraw solą, słodzikiem, cynamonem i zagotuj, a potem zmiksuj, aby rozdrobnić owoce.
- Dodaj śmietanę, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
- Przelej wodę do garnka z grubym, nieprzywierającym dnem, a następnie zagotuj.
- Dodaj sól oraz mąkę, cały czas energicznie mieszając.
- Gotuj 3-4 minuty, stale mieszając (np. trzepaczką).
- Niewielką foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej gorącą polentę. Odstaw do przestudzenia.
- Chłodną polentę wyjmij z formy, pokrój w kostkę.
- Zimną zupę podawaj z kostkami polenty.
Woda źródlana Mama i ja
Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.
Strona www: https://wodadladziecka.pl/
Cena:
1,5 L – cena: 1,89 zł
0,5 L – cena: 1,49 zł
0,33 L – cena: ok. 1,35 zł
Fot. Mama i ja