Zdrowe słodycze? Naturalnie!
Cukierki z miodem Manuka to suplement diety w formie pastylek do ssania. Znajdujący się w nich Miód Manuka ma wysoką zawartość mythylgloxalu (MGO), składnika, który odpowiada między innymi za właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, oraz wzmacnia mechanizmy obronne organizmu.
Do cukierków został również dodany bogaty we flawonoidy propolis, naturalny olejek cytrynowy oraz witamina C. Działają łagodząco, dlatego warto sięgnąć po nie przy infekcjach gardła i układu oddechowego.
Miody Manuka – co to jest MGO?
Manuka jest to krzew uprawiany jedynie w Nowej Zelandii. Z jego kwiatów pszczoły produkują Miód Manuka. Odkąd zaobserwowano, że spożywanie miodu Manuka niesie za sobą korzyści, przeprowadzono wiele badań, które zaowocowały odkryciem substancji o nazwie methylglyoxal (w skrócie MGO). Zauważono, że związek ten naturalnie występuje w miodach Manuka w znacznych ilościach, niespotykanych w żadnym innym produkcie spożywczym!
To właśnie dzięki MGO miód działa m.in. przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie by wzmocnić mechanizmy obronne organizmu.