Na stronie dobra-mama.pl mogą występować wpisy o charakterze reklamowym.

Mleko mamy i badanie nad jego składem

Dzięki wieloletnim badaniom nad pokarmem kobiecym i przełomowym odkryciom w tej dziedzinie naukowcy z całego świata nie mają wątpliwości – mleko mamy jest niedoścignionym wzorem pożywienia dla niemowląt. Co takiego w jego składzie sprawia, że jest wyjątkowe i ma tak dobroczynny wpływ na rozwijający się organizm dziecka? Dlaczego mleko matki jest dla naukowców nieustanną inspiracją? Jak udoskonalają oni skład mlek modyfikowanych? Przeczytaj poniżej!

  • Karmienie piersią to złoty standard w żywieniu najmłodszych. To właśnie dlatego mleko mamy od wielu lat jest przedmiotem badań naukowców z całego świata!
  • Analiza mleka kobiecego, jego właściwości i wpływu na rozwój oraz funkcjonowanie młodego organizmu pozwalają lepiej poznać ten cud natury.
  • Naukowcy wiedzą coraz więcej o składzie i zaletach mleka matki, a tę wiedzę przekładają na opracowywanie coraz bardziej zaawansowanych receptur mlek modyfikowanych – dla dzieci, które z uzasadnionych powodów nie mogą być karmione piersią.

Mleko mamy – idealna kompozycja składników

Mleko matki zaspokaja niemal wszelkie potrzeby żywieniowe rozwijającego się organizmu dziecka w okresie 1000 pierwszych dni (nie ma w nim jedynie wystarczającej ilości witamin D i K, które należy suplementować zgodnie z zaleceniami pediatry). Posiada ono idealną kompozycję różnorodnych składników w odpowiednich ilościach i proporcjach. Pokarm kobiety to również idealne połączenie węglowodanów, tłuszczów, białek, witamin, składników mineralnych oraz modulatorów odporności. Co ciekawe, trzecim co do ilości składnikiem mleka mamy (zaraz po laktozie i lipidach) są oligosacharydy, wyjątkowo złożone związki, które korzystnie wpływają na mikrobiotę jelitową, a poprzez nią na układ odpornościowy niemowlęcia. Wyjątkowość tych związków polega również na tym, że w tak wielkich ilościach znajdują się one jedynie w pokarmie kobiecym – u innych gatunków wykryto jedynie ich śladowe ilości!

Karmienie piersią – najlepszy sposób żywienia niemowląt

Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia dziecka i jego kontynuację do ok. 2. roku życia lub dłużej, przy jednoczesnym rozszerzeniu diety niemowlęcia. Warto pamiętać, że skład mleka to kwestia indywidualna – każda mama, w zależności od środowiska, w którym żyje, stanu zdrowia czy diety, ma trochę inny skład pokarmu. Kompozycja kobiecego mleka zależy również od pory dnia – w nocy zawiera ono znacznie więcej tłuszczu. Również czas trwania ciąży ma wpływ na skład pokarmu – np. mleko mamy wcześniaka jest bardziej kaloryczne i ma więcej immunoglobuliny sIgA – dzięki temu może ono wspierać rozwój oraz wzrost, a także zaspokajać potrzeby jeszcze niewystarczająco dojrzałego organizmu dziecka.

Kroki milowe w badaniach nad składem mleka mamy – odkrycia naukowców

Mleko mamy od wielu lat stanowi przedmiot badań ekspertów z całego świata. Analiza składników, ich właściwości i wpływu na rozwój oraz funkcjonowanie organizmu niemowlęcia pozwalają lepiej poznać ten doskonały pokarm. W tym obszarze historia i osiągnięcia Zespołu Badawczego NUTRICIA sięgają pierwszej połowy XX wieku. W 1946 roku został otwarty ośrodek badawczy NUTRICIA dedykowany żywieniu małych dzieci w Holandii. W 1983 roku naukowcy NUTRICIA odkryli obecność długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w mleku matki. Kolejny ważny krok nastąpił w 1994 roku, kiedy naukowcy NUTRICIA odkryli, że oligosacharydy w mleku matki tworzą struktury krótko- i długołańcuchowe. Dzięki temu już w 2003 roku stworzyli pierwszą formułę dla niemowląt zawierającą opatentowaną kompozycję oligosacharydów scGOS/lcFOS (9:1). Stosunek ilościowy cząsteczek tej kompozycji – 9:1 – nie jest przypadkowy. W mleku mamy oligosacharydy krótkołańcuchowe (sc. short chain) i długołańcuchowe (lc. long chain) występują właśnie w takim stosunku.
Tego mogłaś nie wiedzieć o oligosacharydach!

Jest ich ponad 1000, do tej pory 200 zostało scharakteryzowanych! Oligosacharydy GOS/FOS powstały z inspiracji oligosacharydami mleka matki.

Dzięki wciąż trwającym badaniom nad składem pokarmu kobiecego receptury mlek modyfikowanych są ulepszane, aby jak najlepiej odpowiadały na potrzeby niemowląt, które z uzasadnionych powodów nie mogą być karmione mlekiem mamy. Jeśli kobieta nie może kontynuować karmienia piersią, powinna wybrać mleko modyfikowane najbardziej zbliżone składem do jej pokarmu – aby wspierać prawidłowy rozwój swojego dziecka.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO