Na przekór opresyjnym dietom
Początek roku to czas postanowień, wśród których prym wiodą te dotyczące wagi. Najczęściej oznaczają one jednak przejście na restrykcyjną dietę. Warto spojrzeć na tę kwestię z perspektywy naszego ciała i umysłu. To właśnie czynią współzałożycielki Fundacji „Kobiety bez diety”-Elżbieta Lange, psycholożka i psychodietetyczka oraz Agata Ziemnicka, dietetyczka, psycholożka i ekspertka Kneipp w nowych podcastach Kneippa.
Podcasty Kneippa o talerzach pełnych emocji i jedzeniu intuicyjnym
Początek roku to czas, gdy mamy apetyt na bycie lepszymi w wielu aspektach. Jednak to często apetyt właśnie przeszkadza nam w osiągnięciu jednego z najbardziej popularnych noworocznych postanowień-schudnięcia. Kult chudych ciał zdominował kulturę masową i „obsesyjnie wręcz dążymy do zbliżenia się do panujących kanonów mierząc się z niemożliwym, obwiniając się, wpędzając w kompleksy i nierzadko w chorobę.”-mówi Agata Ziemnicka.
Musimy przyjrzeć się naszemu odżywianiu. Czy jemy, bo jesteśmy głodni, czy może zaspokajamy głód emocjonalny. Obecne czasy promują intelekt i życie w oderwaniu od ciał i emocji. Tymczasem to one objaśniają nam rzeczywistość i są mocno zintegrowane z naszymi potrzebami-mówi Ela Lange, i dodaje-zależność emocje-jedzenie buduje się w chwili urodzenia, towarzyszy nam przez całe życie i pogłębia wraz z ilością doświadczeń. Jedzenie oddziałuje na ośrodek nagrody, w czasie posiłku wydzielają się dopamina i serotonina, co sprzyja zaspokajaniu emocjonalnych potrzeb.
Problemy z wagą często wynikają z tego, że nie kierujemy się intuicją, nie słuchamy siebie. „Stajemy w opozycji do naszego ciała, a w takim trybie walki nigdy nie uda nam się z nim porozumieć. Brakuje nam wrażliwości i wyrozumiałości w stosunku do naszych ciał, traktujemy je roszczeniowo, wręcz przedmiotowo. Kiedy mamy suche usta, sięgamy po pomadkę, by je nawilżyć i złościmy się, że nie są gładkie, tymczasem nasz organizm prosi wówczas o wodę, bo to jeden z sygnałów odwodnienia. Warto na nowo nauczyć się słuchać naszych ciał, zacząć odczytywać sygnały, które nam wysyłają-mówi Agata Ziemnicka.
Zapraszamy do wysłuchania rozmów pełnych cennej wiedzy i dobrych emocji:
„Jedzenie intuicyjne. Jak słuchać siebie i nie zajadać emocji” https://www.youtube.com/watch?v=9pQgCsV9sGA&t=830s
„Dlaczego zajadamy smutki ? Czyli o talerzach pełnych emocji” https://www.youtube.com/watch?v=sbfcsL88fYg&t=471s
zdj. otwierające Kneipp