Pierogi z makiem
Pierogi to klasyk na świątecznym stole. A gdyby tak pokusić się o wersję deserową? W naszym wydaniu farsz z kapusty zastąpiliśmy makiem w towarzystwie śliwek, skórki z pomarańczy oraz orzechów. Prawdziwa uczta dla każdego łasucha!
Przepis na około 30 pierogów:
Składniki:
Masa makowa:
• 200 g mielonego maku BackMit
• 200 ml mleka
• 100 g orzechów włoskich KRESTO
• 50 g orzechów nerkowca KRESTO
• 50 g suszonych śliwek kalifornijskich KRESTO SELECT
• 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
• 80 g miodu
• 50 g cukru trzcinowego GoldPack
• 20 g masła
Wykonanie:
1. Mleko, masło, cukier i miód podgrzej, mieszaj, do ich rozpuszczenia i połączenia.
2. Dodaj bakalie, mak i zalej gorącym mlekiem do napęcznienia i zgęstnienia masy. Ostudź.
Ciasto na pierogi:
• 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
• 1 jajko
• 2-3 łyżki mielonego maku BackMit
• Gorąca woda
Wykonanie:
1. Mąkę wymieszaj z jajkiem i makiem. Powoli dodawaj po kilka łyżek gorącej wody. Wyrób ciasto, aby stało się miękkie i elastyczne. Zagniecione ciasto przykryj, aby nie wyschło.
2. Rozwałkuj kawałek na cienki placek i wykrój koła. Nałóż farsz makowy i dokładnie zalep pierogi. Gotuj około 2 minuty od wypłynięcia.
Polewa:
• Orzechy włoskie i orzechy nerkowca
• 2 Łyżki masła
• Łyżka miodu
Wykonanie:
1. Orzechy upraż na patelni, dodaj masło i miód, podgrzej do rozpuszczenia. Jak zgęstnieje, zdejmij z ognia i polej dressingiem ugotowane pierogi.









