Producenci żywności dla najmłodszych dzieci oferują rodzicom coraz więcej. Aby odpowiadać na oczekiwania konsumentów, systematycznie wprowadzają nowe propozycje. Nie da się ukryć, że popularność żywności bio wśród współczesnych opiekunów wzrasta. Kiedy sięgają po takie produkty –  również dla swoich dzieci – wiedzą, że pozytywnie wpływają na ich przyszłość. Jednak czy każdy ekoprodukt będzie odpowiedni dla malucha? Mamo, Tato – poznaj odpowiedzi na najważniejsze pytania dotyczące składników pochodzących z rolnictwa ekologicznego.

Czym się różni bio marchewka od tej zwykłej?

Przede wszystkim poszczególne surowce, czyli warzywa, owoce czy mięso, które wykorzystywane są w produkcji żywności ekologicznej, muszą spełniać szereg restrykcyjnych norm dotyczących upraw, dobrostanu zwierząt i produkcji. Taka produkcja powinna łączyć ze sobą praktyki, które są najkorzystniejsze dla klimatu, środowiska, różnorodności biologicznej czy zasobów naturalnych[1]. Każdy etap produkcji, przetwarzania oraz dystrybucji takiej żywności podlega szczegółowej kontroli jednostki certyfikującej. Potwierdzeniem tego, że produkt spełnia określone wymagania dotyczące produkcji ekologicznej, jest certyfikat ekologiczny, natomiast na opakowaniu jest to logo rolnictwa ekologicznego.

Po czym rozpoznać, że produkt jest bio?

Potwierdzeniem ekologicznej metody produkcji jest widoczne na opakowaniu unijne logo rolnictwa ekologicznego, czyli tzw. Euroliść. To listek z białych gwiazdek na zielonym tle, który świadczy m.in. o tym, że zawarte w produkcie składniki pochodzą z certyfikowanych upraw oraz certyfikowanych hodowli ekologicznych.

W jaki sposób rolnicy dbają o uprawy ekologiczne?

Uprawy ekologiczne są specyficzne, dlatego stosuje się przy nich odpowiednie zabiegi rolnicze. Takie uprawy muszą pozytywnie wpływać na utrzymanie lub zwiększenie się ilości materii organicznej gleby i zapobiegać jej erozji. Warto dodać, że nie jest na nich dozwolone wykorzystywanie mineralnych nawozów azotowych – stosuje się wyłącznie takie preparaty, które są przygotowane na bazie roślin. Zapobieganie szkodom i chorobom roślin polega na stosowaniu biologicznych metod ochrony oraz płodozmianu.

Czym karmione są zwierzęta w hodowlach ekologicznych?

Hodowla i chów metodą ekologiczną również wygląda inaczej niż ta klasyczna (konwencjonalna). Zwierzęta karmione są paszami ekologicznymi i utrzymywane w odpowiednich warunkach. Zgodnie z przepisami prawa nie stosuje się profilaktycznie syntetycznych weterynaryjnych środków leczniczych, hormonów czy antybiotyków.

Na rynku jest wiele ekologicznych produktów, czy wszystkie są bezpieczne dla małego dziecka?

To prawda, że współczesny rynek żywności ekologicznej oferuje konsumentom bardzo duży wybór. Jednak jeśli rodzice poszukują takich produktów dla swojego dziecka, powinni pamiętać, że nie każdy będzie odpowiedni dla jego delikatnego organizmu. Wsparciem w komponowaniu jadłospisu maluchów jest żywność przeznaczona specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Takie produkty spełniają wyjątkowo restrykcyjne normy jakości, dlatego stanowią bezpieczny wybór dla najmłodszych. Wśród nich można znaleźć również propozycje w 100% ze składnikami z upraw i hodowli ekologicznych, prowadzonych z najwyższą dbałością o środowisko naturalne. Przykładem jest linia BoboVita Bio – posiłki, przeciery oraz musy owocowe w tubkach, które oprócz tego, że przygotowane zostały zgodnie z zasadami produkcji żywności ekologicznej, spełniają też restrykcyjne wymagania produkcji żywności dla niemowląt i małych dzieci. Zgodnie z przepisami prawa są bez konserwantów, bez barwników i bez wzmacniaczy smaku, a ich receptury o pysznym smaku sprawiają, że maluch już od początku dostaje to, co dla niego dobre – z troską o środowisko naturalne i z myślą o jego przyszłości.

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

[1] ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91.

zdj. nutricia