Na stronie dobra-mama.pl mogą występować wpisy o charakterze reklamowym.

Rozszerzanie diety dziecka – o tym warto pamiętać

Rozszerzanie diety niemowlaka to na pierwszy rzut oka dość skomplikowany proces, który wielokrotnie wprowadza młodych rodziców w zakłopotanie. Na szczęście są pewne ogólne zasady, dzięki którym obawy o zaszkodzeniu swojemu maluszkowi, przestaną pojawiać się przy karmieniu go jeszcze wcześniej niestosowanym produktem.

Rozszerzanie diety niemowlaka – co warto wiedzieć?

Rozszerzanie diety niemowlaka to pewnego rodzaju proces żywieniowy. Polega on na stopniowym wprowadzaniu nowych pokarmów do diety dziecka. To właśnie takie modyfikacje sukcesywnie zastępując mleko matki lub modyfikowane, mają za zadanie doprowadzić do całkowitego odejścia od posiłków mlecznych na rzecz pokarmów stałych. Początek rozszerzania diety opiera się o poznawanie przez niemowlaka nowych zapachów, smaków, tekstur i konsystencji pokarmów, które proponują mu rodzice. Z czasem maluszek naturalnie stopniowo rezygnuje z mleka, gdyż zauważa, że dzięki posiłkom stałym zostaje nasycony.

Etap rozszerzania diety to również czas sporych zmian w rozwoju maluszka. Dziecko w czasie próbowania nowych pokarmów nabywa kolejne umiejętności, takie jak np. wkładanie pokarmu do buzi, przeżuwanie, połykanie pokarmów stałych, rozgniatanie językiem i dziąsłami kawałków, odkrztuszanie, wypluwanie, trzymanie sztućców, picie przez rurkę lub z kubeczka, chwytanie małych elementów palcami itd.

Doskonałym rozwiązaniem jest spożywanie posiłków wspólnie z maluszkiem. Rozszerzanie diety to czas obserwacji i naśladowania przez niemowlaka osób dorosłych. Tak więc wystarczy krzesełko do karmienia, sztućce i dobry przykład jedzących rodziców.
Rozszerzając dietę niemowlaka, można wprowadzać takie produkty jak: owoce i warzywa, produkty zbożowe bezglutenowe i glutenowe, mięso, ryby, jaja, tłuszcze (masło, orzechy, pestki, oleje roślinne), rośliny strączkowe, mleko krowie i roślinne jako dodatek, przetwory mleczne oraz naturalne przyprawy.

W jakim wieku niemowlaka rozpocząć rozszerzanie diety?

Polskie rekomendacje dotyczące rozszerzania diety maluszka mówią, iż wprowadzanie posiłków stałych do diety niemowlaka można rozpocząć pomiędzy 17 a 26 tygodniem życia dziecka. Jednocześnie zachęcają, aby matki nie przestawały karmienia piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia niemowlaka. Co więcej, rodzice powinni zwrócić uwagę na oznaki gotowości maluszka do rozszerzania diety. Warto wspomnieć, iż polskie zalecenia ujmują również, iż większość niemowląt wymaga wprowadzenia pokarmów uzupełniających do mniej więcej 6. miesiąca życia.

Natomiast zarówno Amerykańska Akademia Pediatrii, jak i Światowa Organizacja Zdrowia jednocześnie twierdzą, iż organizm dziecka jest gotowy na rozszerzanie diety dopiero po ukończeniu 6 miesiąca życia — bez względu na to, czy jest ono karmione butelką, czy piersią.

Krzesełko do karmienia, woda do posiłku i nie tylko – podstawowe zasady rozszerzania diety niemowlaka

Rozszerzając dietę niemowlaka, warto stosować się do następujących zasad:

  • Proces ten powinien nastąpić po ukończeniu przez niemowlę 6 miesiąca życia lub po zaobserwowaniu oznak gotowości do rozszerzania diety.
  • Nie należy rezygnować z mleka na rzecz posiłku.
  • Każdy produkt powinien zostać wprowadzony stopniowo.
  • Do potraw nie wolno dodawać cukru ani soli.
  • Nowe produkty trzeba wprowadzać do diety pojedynczo i obserwować reakcję organizmu dziecka.
  • Potrawy najlepiej piec, gotować lub przyrządzać na parze.
  • Do posiłku warto podawać wodę w bidonie ze słomką lub w kubeczku.
  • Nie jest obowiązkiem podawanie zmiksowanych na gładko papek.
  • Dziecko podczas posiłku powinno siedzieć — idealnie sprawdzi się krzesełko do karmienia.
  • Niemowlak podczas karmienia powinien znajdować się pod opieką osoby dorosłej.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock